Zekanović: Neka ovo bude zadnja crkva koja će gorjeti!

[adrotate group="1"]

Tragična jučerašnja sudbina pariške katedrale posvećene Blaženoj Djevici Mariji “Gospa Naša”( Notre Dame) izazvala je brojne reakcije u cijelom svijetu, pa tako i na području Republike Hrvatske. Reagirao je vrh države, pa su se tako oglasili predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Svoju izjavu dao je i nadbiskup mons. Želimir Puljić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije.

Zanimljiva se rasprava povela na facebooku između saborskog zastupnika Hrvoja Zekanovića i novinarke Maje Sever o jučerašnjoj tragediji u Parizu.

Zekanović je na svom profilu napisao kako ovaj događaj treba biti prekretnica!

“ Neka ovo bude zadnja crkva koja će gorjeti! Žalosno je slušati kako mediji izvještavaju isključivo o šteti koju je pretrpio kulturno-povijesni spomenik, a zanemaruju se činjenice da se radi o CRKVI koja se zove “Naša Gospa”. Kroz povijest se događalo kada se jedna civilizacija odrekne svoje baštine nužno slijedi i nestajanje simbola tog društva. Međutim, neki događaji poput ovoga mogu biti prekretnica! Ne valja bezrazložno širiti paniku. Međutim, još je gore zatvarati oči pred problemom koji je očit. Naime, ovo je samo jedan od desetaka incidenata na crkvama diljem Francuske i zapadne Europe u zadnje vrijeme. Možda je sve jedna velika slučajnost, a možda…”, napisao je zastupnik Zekanović na što je novinarka Sever uputila kratki komentar: “A možda on danas nije dobro!”

Zekanović nije ostao dužan, pa je odgovorio da mu je žao kad ugledni novinari ignoriraju činjenice o učestalim napadima na crkve diljem Francuske:

“ Neki izvori govore o skoro 900 napada lani. Zadnji radikalni slučaj je bio potpaljivanje ckrve Saint Suplice! Mnogi od tih napada su okarakterizirani kao terorizam. Nažalost, mainstream mediji o ovome šute iz kojih razloga ne znam? Volio bih da je gospođa Sever komentirala likovanje lijevih (antifašista) po društvenim mrežama nad ovim tragičnim događajem. Istražitelji tek kreću u detaljnu istragu, tako da će vrijeme pokazati je li danas nije dobro samo meni ili svim kršćanima diljem Europe.”, napisao je zastupnik Hrvoje Zekanović.

Anto PRANJKIĆ