Započela kulturna manifestacija “Dani fra Ivana Frane Jukića u Banjoj Luci”

Jučer, 22. listopada 2020. godine, u prostorijama Javne ustanove Muzej Republike Srpske, otvorena je trodnevna kulturna manifestacija “Dani fra Ivana Frane Jukića u Banjoj Luci” uz poštivanje svih propisanih mjera vezanih uz pandemiju Covid-19.

Organizator ove manifestacije je HKD Napredak podružnica Banja Luka sa suorganizatorima Franjevačkim samostanom Petrićevac i Udrugom Hrvata BiH “Prsten”. Skupu je nazočilo 50-ak posjetitelja jer je zbog pandemije koronavirus broj sudionika bio ograničen, iako je interes za ovu manifestaciju bio mnogo veći.

Nazočnima se prvo obratila djelatnica muzeja Nataša Nogo i u ime direktora ove institucije pozdravila sve nazočne i pohvalila rad HKD Napredak podružnica Banja Luka i njenu predsjednicu Ružicu Ševariku sa suradnicima, koji rade na tome da se velikani ovog grada ne zaborave te da hrvatsku kulturnu baštinu približe građanima Banje Luke. Poslije nje nazočnima se obratila i predsjednica Napretkove podružnice u Banjoj Luci Ružica Ševarika, koja je poslije uvodnog pozdrava u ime organizatora i suorganizatora, nazočne pozdravila i u ime počasnog predsjednika HKD Napredak prof. dr. Franje Topića, i iskoristila prigodu da se zahvali djelatnicima muzeja na čelu s direktorom Miladinom Savićem, koji su joj se stavili na raspolaganje kako bi ova manifestacija bila uspješno realizirana. U svom obraćanju predsjednica Ševarika je istaknula da je ovo jedinstvena prilika da se svi zapitamo koliko znamo jedni o drugima, drugim religijama, kulturama, pojedincima čak i skupinama, koji su dali nemjerljiv doprinos izgradnji našeg grada, regije i države. Zatim je pozvala jednog od najistaknutijih intelektualaca Bosne i Hercegovine fra Ivana Šarčevića da nas približi najvećem kuturnom radniku 19. stoljeća preteči moderniteta u našem gradu i zemlji, fra Ivanu Frani Jukiću.

Među zvanicama su bili nazočni: pomoćni biskup banjolučki Marko Semren, direktor Caritasa biskupije Banja Luka msgr. Miljenko Aničić, dekan banjolučkog dekanata vlč. Vladislav Žarko Ošap, gvardijan samostana Petrićevac fra Domagoj Šimić, don Anđelo Bartulica, fra Tomislav Svetinović, fra Velimir Blažević, generalni konzul Republike Hrvatske u Banjoj Luci Zoran Piličić, predsjednica Vijeća naroda Republike Srpske Nada Tešanović, predsjednik HKD Napredak dr. sc. Nikola Čiča, predsjednik Udruge bosanskohercegovačkih Hrvata Prsten Marjan Klaić, predsjednik Glavne podružnice Napretka Tuzla Ivica Kovačević, predsjednica Bošnjačke zajednice kulture Preporod Banja Luka Edina Heldić Smailagić, te gosti iz kulturnog i političkog života Banje Luke.