Zapisi jednog vremena – borilačke vještine

[adrotate group="1"]

Knjiga „Zapisi jednoga vremena – borilačke vještine“ govori o povijesti borilačkog sporta s područja Hercegovine (BiH) i Dalmacije (RH), čije je tekstove autor Dragan Vidović, inače član HKD Napredak – Glavna podružnica Mostar, pisao u razdoblju 1995. do 2001. godine. Zapravo, radi se o prvim njegovim člancima koje je objavljivao u zagrebačkom časopisu za borilačke vještine Samurai.

Nova, hvale vrijedna knjiga Dragana Vidovića, govori o povijesti borilačkih vještina s područja Hercegovine i Dalmacije, čije je članke autor objavljivao u zagrebačkoj reviji za borilačke vještine Samurai, a koji govore o boksu, karateu, taekwondou, Jeet Kune Dou, kickboxingu i judu. U poglavlju o boksu govori se o tom plemenitom sportu i novoosnovanom Boksačkom klubu „Tihomir Mišić“ u Mostaru. Poglavlje o karateu donosi događaje s jedne i s druge strane granice te su predstavljeni mostarski, livanjski, čitlučki, pločanski i stolački entuzijasti u bijelim kimonima. Taekwondo je predstavljen kroz livanjski klub „Magone“, a Jeet Kune Do prati zbivanja u Posušju i u Vrgorcu. Ova knjiga donosi ponajviše članaka o kickboxingu, o njegovim prvim ljudima i klubovima u kojima se trenira taj novi borilački sport (Marinko Čabo – Trilj, Jozo Čikotić – Dugi Rat, Miljenko Kutleša – Posušje, KBV „Ippon“ Mostar, Dr. Domik Lubina – Čapljina, Ernesto Hoost…) Stranicama Vidovićeve knjige od zaborava je otrgnut Judo klub „Hercegovac“ – doba starih majstora.

Nakladnici knjige: Kickboxing klub “Ippon” Mostar i Matica hrvatska Imotski. Urednik Predrag Znaor, prof. Lekturu i korekturu uradila je Blanka Kolenda, prof., naslovnicu, D. Zelenika, grafičko oblikovanje Damir Zadro, a tisak TISAK Fram Ziral, Mostar.

Tako nosi naslov sedmo poglavlje ove knjige, koje se izdvaja od prvih šest poglavlja iz razloga što Vidović nije pisao o toj temi u Samuraju. Pisati o mostarskim karatistima, a na prvom mjestu ne spomenuti pionira karatea u Bosni i Hercegovini Salku Ćurića bila bi pogreška. Karate se u Mostaru trenira već više od pedeset godina. Zapravo, mostarski džudo klub „ Hercegovac“ 1968. godine organizirao je seminar u karateu. Seminar je vodio karate majstor dr. Ilija Jorga iz Beograda, da bi iste godine bio osnovan Karate klub „Mostar“.

Ovo poglavlje donosi nekoliko članaka čime se autor koristio iz više izvora. Prvenstveno opisuje mostarske karatiste iz Karate kluba „Mostar“ i Karate kluba „Student“, odnosno od 1968. godine pa sve do početka 90-ih. Navest ćemo samo neka imena koja se navode u ovom poglavlju: Čuturić – Volta, V. Mrvaljević, N. Milojević, M. Raič, I. Poljak, B. Marković, F. Čerkuč, braća Ćupina, M. Isović, Ž. Jelavić, M. Omerika, S. Čarapina, dr. Sarić, D. Samardžić, Z. Sesar, H. Tucaković, R. Gaštan, Z. Galantić, S. Džabirov, P. Vukičević, Kević, Pajević, Pajdić, V. Ćorić, S. Šator, E. Begić, Dž. Zelentrović, S. Miloloža, M. Tanović, braća Klepić, D. Soldo, M. Zukić, I. Milićević, M. Vujević, M. Milavić, D. Lozo, J. Šabanac, S. Grbić, V. Vranjić, B. Ivanković, D. Rezić itd.

Akademik prof. dr. Branimir Mikić u recenziji Vidovićeve knjige kaže: „Složenost, sveobuhvatnost i razina prezentirane građe i analize različitih borilačkih vještina predstavlja dragocjen, za sada jedinstven, i do sada najcjelovitije dostupan fond informacija koji poštovateljima, natjecateljima i trenerima, uz njihova postojeća znanja, može poslužiti kao inspiracija za osmišljavanje daljnjih kvalitativnih pomaka u analizi, učenju te postavljanju i razvijanju strategije daljnjeg praćenja i promoviranja borilačkih vještina“.

Dr. Irena Kos-Topić, 6. Dan budokai, Budokai Centar Zagreb, u recenziji je naglasila kako je Knjiga Dragana Vidovića „Zapisi jednoga vremena – borilačke vještine“ naglasila je kako je danas, s vremenskim odmakom od dvadeset i pet godina, bitno imati saznanja o svim tim, za zajednicu važnim zbivanjima na području borilačkog sporta. Prvenstveno u tom dijelu kontinuiranog stručnog praćenja, bilježenja i dokumentiranja zbivanja u borilačkim sportovima vidim važnost i značaj knjige „Zapisi jednoga vremena – borilačke vještine“. Pri tome je važno napomenuti da je autor s istim žarom i predanošću pratio ne samo svoj nego i sve druge borilačke sportove. Knjiga „Zapisi jednoga vremena – borilačke vještine“ zanimljivo je štivo i izvor brojnih informacija za sve poklonike borilačkih sportova, aktivne sportaše, trenere i natjecatelje. Bilo bi zanimljivo, zapisala je dr. Kos-Topić saznati kakvo je sadašnje stanje u svim tim sportovima, te predložila autoru da to istraži i iznenadi nas još jednom zanimljivom knjigom iz svijeta borilačkog sporta.

Autor Dragan Vidović (16. kolovoza) proslavio je 55. rođendan, a kao čestitka tiskana je  šesta knjiga „Zapisi jednoga vremena – borilačke vještine“. Podsjetimo, Vidović je točno prije pet godina, u rodnim Gorancima promovirao petu knjigu „Mostarski rudnici – priče rudara“ na svoj 50. rođendan (16.kolovoza 2015.).