(VIDEO) Večeras kazališna premijera ‘Mali noćni razgovori ljevice i desnice’ prema predlošku Tihomira Dujmovića

[adrotate group="1"]

Premijera će se održati 26. rujna 2019.g., s početkom u 20.00 sati, u Centru za kulturu Trešnjevka, uz nastup Zaprešić Boysa.

Piše: Željko SAKIĆ 

ZAGREB Mali noćni razgovori ljevice i desnice najnoviji je kazališni projekt po istoimenoj knjizi političkog analitičara i pisca Tihomira Dujmovića u kojem će po prvi put znamenite unutarhrvatske povijesne rasprave dobiti i svoj kazališni oblik. U predstavi igraju Vinko Kraljević (ljevičar), Tomislav Martić (desničar), Lucija Dujmović (TV voditeljica) i Petra Tunjić, (kćerka “desnog“ sugovornika), a na pozornici će se pojaviti i poznati hrvatski glazbenici koji će otpjevati svoje najveće hitove, slaveći doček Vatrenih. Ovog zahtjevnog i izazovnog posla redateljski se poduhvatio Želimir Mesarić, prokušani redateljski znalac koji nakon dužeg vremena preuzima jedan redateljski projekt, a dramaturginja je poznata teatrologinja Mira Muhoberac.

Dujmovićev tekst govori o dva umirovljenika iz Novog Zagreba koji čekajući lift započinju konverzaciju i ubrzo se vidi da je jedan naglašeno lijevog, a drugi desnog svjetonazora. Dva susjeda umirovljenika tako svaku noć pretresaju povijesne teme koje Hrvati do kraja nikad nisu izrazgovarali. U početku se osjetio strah, kalkuliranje, da bi obojica na kraju shvatili da u njihovim godinama nemaju više što izgubiti.

“Sjajan Dujmovićev predložak postavili smo kao TV debatu dvojice povjesničara jer mi se ta forma činila izvrsnom za kazališni okvir. Dijalozi su sjajni, Mira Muhoberac je likove sjajno izbrusila, a glumačka ekipa je izvrsna. Po meni ovo je više od predstave, ovo nije samo pokušaj jednog dijaloga, nego pokušaj jedne šire edukacije s jedne strane i korak prema pomirenju dviju strana. Dakako da jedna predstava ne može pomiriti zavađenu Hrvatsku, ali može argumente jedne i druge strane staviti na stol i pokazati da se u konačnici te dvije opcije mogu naći na istoj strani. To je ključna poruka koju bih volio da ova predstava komunicira. Intimno izmirenje uvjetovano zalogom budućnosti mlađih generacija”, rekao je redatelj Mesarić.

Pogledajte najavu za novu kazališnu predstavu

https://www.facebook.com/tihomir.dujmovic.9/videos/736092323536830/


Predstava će za početak u Zagrebu igrati 27. rujna, te 5.,11. i 29. listopada, a ulaznice se mogu kupiti na blagajni kazališta te internetom na ulaznice.hr.

Ovo je druga kazališna predstava napravljena po Dujmovićevim tekstovima, prošle godine je to bila uspješnica “Tko je ubio Zvonka Bušića” koja je igrala više od 50 puta, a Ana Vilenica je za ulogu Julienne Bušić dobila u Vinkovcima nagradu za najbolju žensku ulogu u prošloj godini.

Izvor/ Foto screenshot © Kerigma-Pia