(VIDEO) Pakrački mučenik dr. Ivan Šreter: Premijera dokumentarca ‘Časnik mirotvorac’ na Laudato TV

[adrotate group="1"]

Časnik mirotvorac naslov je filma o pakračkom mučeniku dr. Ivanu Šreteru snimljenom u produkciji Zaklade dr. Ivan Šreter 2009. a koji je 2017. objavljen u remasteriranoj inačici, javljaju iz Zaklade dr. Ivan Šreter.

Piše: Željko SAKIĆ

ZAGREB – O tome zašto je film do sada prikazan samo četiri puta i kako je došlo do nove remasterirane verzije filma, autor Dražen Bušić je rekao: „Nakon prvih projekcija za koje je bio ogroman interes javnosti, dogodio se jedan organizacijski zastoj kojemu razlog tada nisam razumio. Jednostavno smo stali s projekcijama, a koliko se sjećam, niti ozbiljnih pregovora s nekom televizijskom kućom nije bilo jer u to vrijeme nije bilo službenih natječaja za ovakve formate. No, kada sam nedavno predložio producentskoj kući da napravimo remaster filma, promptno sam dobio zeleno svjetlo. Gledano iz ove perspektive sve mi je jasnije da je moralo ovako biti, da je Časnik mirotvorac jednostavno bio snimljen prije vremena, u smislu da je hrvatska javnost tek sada spremna upoznati ovu veličinu kao i okolnosti njegove mučeničke smrti te razloge zašto su neki od sudionika uvršteni u film.“

Gledatelji će u filmu moći vidjeti originalni dokument ispisan rukom kapetana JNA u kojemu piše: „Odlučeno likvidirati!“ Čovjek koji je to napisao odslužio je dugogodišnju kaznu zatvora jer je sudjelovao u oružanoj pobuni protiv RH ali i on tvrdi da ne zna tko je ubio dr. Šretera.

Ivančić i Kustić u filmu su rekli: „On je kršćanski mučenik kojega hitno treba proglasiti blaženikom!“ Dražen Bušić je o tome rekao: „U dokumentarcu dr. Tomislav Ivančić i don Živko Kustić izrekli su istovjetno da dr. Šreter ima obilježja kršćanskog mučenika i da za njega treba biti pokrenut postupak za proglašenje blaženim. Kada bi se to dogodilo, možemo samo zamisliti kakvo bi se novo svjetlo bacilo na cijeli Domovinski rat! Prof. Tomislav Ivančić koji je dr. Šreteru bio duhovnik za vrijeme studija misli da je njegova pomirljivost prema neprijateljima mira bio njegov najveći ‘grijeh’ i da je zato ‘morao’ umrijeti.

Hrvatski narod mu se do sada uspio odužiti time što njegovo ime nose trg u Pakracu, kao i odjel pakračke bolnice te Natječaj za najbolju novu hrvatsku riječ. Osobno mislim da to nije dovoljno. Zašto neki trg u Splitu ili Dubrovniku ne bi nosio njegovo ime? Zašto se ne bi osnovao Institut za mirovne studije dr. Ivan Šreter, jer on je to zaslužio!“

Iako do sada još uvijek nedovoljno poznat široj javnosti, prijatelji i članovi Zaklade vjeruju da će dr. Šreter s vremenom postati uzor čovjekoljublja i bogoljublja novije hrvatske povijesti.

TV premijera dokumentarca Časnik mirotvorac biti će na Laudato TV u nedjelju, 18.08. u 21,15h a repriza 19.08. u 16h.


ČASNIK MIROTVORAC: Dokumentarni film o dr. Ivanu Šreteru

Izvor/ Foto © Kerigma-Pia/ Zaklada dr. Ivan Šreter