“Ususret 1600. obljetnici smrti svetog Jeronima”

[adrotate group="1"]

Predavanje prof. dr. sc. Ante Mišića “Ususret 1600. obljetnici smrti svetog Jeronima” održat će se u četvrtak, 26. rujna u 19 sati u Dvorani Jure Petričevića, Ulica Matice hrvatske 2, Strossmayerov trg 4, u Zagrebu. Predavanje priređuje Odjel za hrvatsko glagoljaštvo Matice hrvatske i sklopu projekta Večeri obljetnica.

Piše: Željko SAKIĆ 

Sv. Jeronim rođen je 340. godine u Stridonu, u Dalmaciji. Školu je pohađao u Rimu i ondje je kršten. Prigrlio je pokornički, asketski život, pošao na Istok i tamo je zaređen za svećenika. Papa Damaz I., vrlo je cijenio Jeronima, pa ga je uzeo i za svoga tajnika. Tada mu je povjerio reviziju latinskoga prijevoda Evanđelja, tzv. Itale. No Jeronim je stvorio veći dio novog latinskog prijevoda cijele Biblije, slavnu Vulgatu. Radio je preko 20 godina, stavivši tako u službu Crkve svoje veliko znanje i svoju izvanrednu kritičnost i radnu sposobnost. Tako je silno došao na glas, dobio na ugledu, da su neki u njemu već gledali budućega papu. No to se predviđanje nije ispunilo. Promicao je monaški, samostanski način života, te se nastanio u Betlehemu. Napisao je brojna djela, osobito tumačenja Svetoga pisma. Umro je u Betlehemu 420. godine.

Papinski hrvatski zavod svetog Jeronima u Rimu nazvan je po ovom svecu. Zaštitnik je Dalmacije, teologa, prevoditelja, knjižničara, učitelja i studenata, a slavi se 30. rujna. Često se sv. Jeronim prikazuje s perom i knjigom kako radi u špilji. Danas živi u legendi o lavu koji je ušetao u špilju dok je on radio. Lav je u šapi imao trn, a sv. Jeronim se odvažio i bez straha izvadio trn iz lavlje šape. Lav je izlazio noću da bi se nahranio, te se vraćao sv. Jeronimu kraj nogu.

Sv. Jeronim zaštitnik je cijele Dalmacije i Hrvatske provincije franjevaca konventualaca.

Prvi zaštitnik provincije bio je sv. Serafin, tj. sv. Franjo ranjeni, no tadašnja je uprava Reda tražila da ni jedna provincija u redu ne može imati sv. Franju za zaštitnika, osim Asiške. Stoga je za ondašnju prov. Dalmatiae izabran sv. Jeronim Dalmatinac. Poznata je njegova izjava kojom je opisao svoju naglu narav: “Parce mihi Domine quia dalmata sum”, “Oprosti mi Gospodine jer sam Dalmatinac”.

Izvor/ Foto © Kerigma-Pia/mh