Umro detektiv s fotografije s Leejem Harveyem Oswaldom

[adrotate group="1"]

 Jim Leavelle, detektiv iz Dallasa koji se lisicama vezao za Leeja Harveya Oswalda u neuspješnom pokušaju da ga zaštiti dva dana nakon što je on ubio predsjednika Johna Kennedyja, preminuo je u 99. godini, objavila je njegova kći. 

Piše: Željko SAKIĆ

DALLAS – Leavelle, stanovnik Dallasa, preminuo je u Coloradu tijekom oporavka, otkrila je Karla Leavelle u telefonskom razgovoru s Reutersem. Ranije ovaj tjedan je pao i slomio kuk, preživio je operaciju, no ne i oporavak, dodala je.

On je postao dio povijesti 24. studenog 1963., kad je snimljen s Oswaldom i Jackom Rubyjem, vlasnikom noćnog kluba u Dallasu koji je taj dan ustrijelio Oswalda. 

Leavelle je kao mladi mornar preživio japanski napad na Pearl Harbor 1941., a nakon 13 godina zadužen je da preseli Oswalda, 24-godišnjeg bivšeg marinca, iz sjedišta policije u okružni zatvor, u vrijeme dok je SAD žalovao za Kennedyjem. 

Detektiv nije oklijevao da zaštiti čovjeka optuženog za ubojstvo predsjednika. Prije nego što ga je uspio dovesti do oklopljenog vozila Ruby je uspio usmrtiti Oswalda, a televizijski gledatelji mogli su vidjeti to ubojstvo uživo. 

“Umro je, nije li?”, kazao je Leavelle o Oswaldu u razgovoru za NBC News iz 2013. godine. 

“Tako da… ne, nisam uspio”, dodao je. 

Fotografija koju je odmah nakon pucnja snimio Robert Jackson za Dallas Times Herald osvojila je Pulitzerovu naradu. Na njoj se vidi Leavelle šokiranog pogleda, obučen u svjetlo odijelo i sa šeširom, kako drži Oswalda za pojas hlača. 

Oswald na fotografiji ima izraz boli, a pogrbljeni Ruby vidi se s leđa, s pištoljem i dalje uperenim prema Oswaldu. 

Policija je ranije primila na desetke prijetnji smrću upućenih Oswaldu, pa je Leavelle odlučio taj dan ponijeti dva umjesto jednog pištolja, u slučaju potencijalne pucnjave. Kao dodatnu mjeru sigurnosti je, osim što ih je stavio Oswaldu, vezao i sebe lisicama za Oswaldovu ruku. 

Nitko neće pucati na mene

“Rekao sam: ‘Lee, ako će itko pucati, nadam se da će biti dobar strijelac poput tebe”, kazao je Leavelle 2013. za New York Daily News. 

“Htio sam reći da se nadam da će pogoditi njega, a ne mene”. 

“A on je odgovorio: ‘nitko neće pucati na mene’. Poznate posljednje riječi”, otkrio je Leavelle. 

Njegova misija bila je provesti Oswalda pored novinara i fotografa kako bi svijet vidio da on nije ozlijeđen u pritvoru. No dok su prolazili pored gomile u podrumu policijskog sjedišta pojavio se Ruby, već poznat mnogim policajcima u Dallasu.  

Detektiv je priznao kako je primijetio Rubyjev pištolj usmjeren prema Oswaldu, no u razgovoru za Reuters 2002. je otkrio da “nije imao vremena išta poduzeti”. 

“Pokušao sam povući Oswalda iza sebe. Držao sam ga za remen. Okrenuo sam se prema njemu i umjesto da sam ga povukao iza sebe sam okrenuo njegovo tijelo. Umjesto da ga je metak pogodio u sredinu tijela, pogodio ga je oko 10-ak centimetara lijevo od pupka”. 

Leavelle je nakon pucnja pokušao slobodnom rukom zadržati Rubyja dok ga ne svladaju drugi policajci. Potom se s Oswaldom u vozilu hitne pomoći odvezao u bolnicu Parkland, istu onu u koju je Kennedy doveden dva dana ranije. Oswald je umro dva sata nakon pucnjave. 

Dan nakon ubojstva atentatora Leavelle je morao između institucija provesti i Rubyja, ovaj put u tajnosti. 

Otkrio je kako mu je Ruby rekao da strahuje da će i njega netko ustrijeliti. U razgovoru za Dallas Morning News Leavelle je kazao kako je Rubyju poručio da “nije nikome napravio uslugu kad je ustrijelio Oswalda”. 

“Samo sam htio biti heroj, a izgleda da sam sve poremetio”, odgovorio mu je Ruby koji je umro od raka 1967. godine. 

Leavelle je u mirovinu otišao 1975. godine, a 50 godina nakon ubojstva Kennedyja i Oswalda policija u Dallasu mu je odala počast i odlučila nazvati svoju godišnju nagradu za detektive po njemu. 

Izvor/ Foto © Kerigma-Pia/h/