Učenici Nadbiskupske klasične gimnazije u Zagrebu osvojili nagrade za najbolju priču iz Domovinskog rata

[adrotate group="1"]

Učenici Nadbiskupske klasične gimnazije u Zagrebu osvojili su drugu i treću nagradu na prvom natječaju Ministarstva hrvatskih branitelja za najbolju priču iz Domovinskog rata koje je pozvalo srednjoškolce da u umjetničkoj formi kratke priče ožive svoj doživljaj Domovinskoga rata.

Piše: Željko SAKIĆ

KNIN – Na svečanoj dodjeli nagrada na kninskoj tvrđavi 4. kolovoza, uoči 24. obljetnice vojno redarstvene operacije „Oluja“, nagrade je učenicima te priznanja mentorima uručio ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved uz prisustvo i čestitke najvišega državnog vrha.

Katarina Brešić, učenica 3. a razreda Nadbiskupske klasične gimnazije osvojila je drugu nagradu za priču „U mome podrumu“. Junakinja Katarinine priče djevojka je koja u prašini jednoga podruma proživljava ratnu stvarnost – od straha za oca, brige za majku do simpatije za mladoga branitelja koji povremeno navrati.

Treću nagradu (bilo je pet trećih nagrada) osvojio je ovogodišnji maturant NKG-a učenik 4. c razreda Erik Matejak pričom „Tišina“. Učenici su se odazvali na natječaj na poticaj profesorice hrvatskog jezika i književnosti u Nadbiskupskoj klasičkoj gimnaziji Marine Čubrić koja godinama potiče učenike na literarno stvaralaštvo.

Na natječaj koji je završen u svibnju ove godine pristigle su 94 kratke priče iz mnogih srednjih škola Republike Hrvatske a nagrađeno je najboljih sedam kratkih priča. Natječaj ja osmišljen s ciljem promicanja spomena na Domovinski rat i žrtvu tisuća muškaraca i žena koji su bili spremni položiti svoj život za hrvatsku slobodu.

Srednjoškolci su uz vodstvo svojih mentora opisali povijesne događaje obrane Hrvatske o kojima su učili u školi ili doznali tijekom odrastanja. Mladi su na sebi svojstven način u obliku kratke priče opisali i svoj doživljaj sudionika Domovinskog rata, prenosi Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Prvu nagradu osvojila je priča „Tenisice broj 4“ Ane Šulentić, učenice 3. b razreda XI. gimnazije iz Zagreba, mentorice profesorice Ane Beljo.

Izvor/ Foto © Kerigma-Pia/ika