U tijeku ciklus predavanja i radionica o kninskoj kulturnoj baštini

[adrotate group="1"]

U Kninskom studentskom domu je otvoren dvotjedni ciklus predavanja i radionica o kninskoj arheologiji, kulturnoj baštini i kulturnom turizmu. Uz velik broj sudionika iz Splita, Zadra i Knina na ovom skupu bit će predstavljena i mobilna aplikacija 3D rekonstrukcije stare kninske katedrale.

Piše: Željko SAKIĆ

KNIN – Na samom otvaranju uz pozdravne govore organizatora i sudionika dr. Ante Jurčević, viši kustos splitskog muzeja Hrvatskih arheoloških spomenika održao je predavanje: Pregled arheoloških i revizijskih istraživanja na Kapitulu kod Knina. On je tom prigodom istaknuo neizmjernu važnost Kapitula ne samo za Knin, nego uopće za hrvatsku arheologiju.

Posebnost ovog projekta je mobilna aplikacija 3D rekonstrukcije katedrale sv. Bartolomeja koju su napravili profesori i asistenti sa splitskog FESB-a, u suradnji s arheolozima. Splitski profesor Mladen Russo ističe kako će se ova aplikacija, kada bude potpuno dovršena, između ostalog, moći iskoristiti i u turizmu.

Gradonačelnik dr. Marko Jelić rekao je kako smatra da je Knin najvažniji grad u hravatskoj povijesti, ali da njegove prirodne ljepote i kulturnu Baštinu treba iskoristiti i za razvoj turizma.

U ovom inderdisciplinarnom i multimedijskom projektu sudjeluje cijeli niz fakulteta, znanstvenika, stuednata, ustanova i udruga, počevši od kninskog Veleučilišta, studentskog doma, Grada Knina, Kninskog muzeja, Muzeja hrvatskih arheolških spomenika u Splitu, splitskog i zadarskog sveučilišta, udruge Scientia populo, OPG Gracija Požar i brojnih drugih udruga i pojedinaca koji na različite načine sudjeluju na ovom važnom događaju.

Izvor/ Foto Dragan Gligora © Kerigma-Pia/ https://radio.hrt.hr