U subotu godišnja međunarodna konferencija Hrvatske paneuropske unije

[adrotate group="1"]


Ovogodišnja međunarodna konferencija Hrvatske paneuropske unije održat će se u subotu, 24. listopada od 10 do 14 sati u hotelu „Amadria Park Hotel Capital“ u Zagrebu (Jurišićeva 22). Tema je ovogodišnje konferencije „Iskustva iz predsjedanja Hrvatske Vijeću Europske unije i razmatranja o budućnosti Europske unije“.
Zbog ukupne situacije s pandemijom, a poštujući sve propisane mjere, konferencija će biti održana kombinirano, dijelom uživo, a dijelom online budući da će gosti iz inozemstva sudjelovati putem video-platforme Zoom.
No bez obzira na ograničene uvijete organizacije, na konferenciji će kao i dosadašnjih godina sudjelovati i govoriti predstavnici Vlade Republike Hrvatske, Europske komisije, Europskog parlamenta kao i predstavnici paneuropskih organizacija.
U pozdravnom dijelu skupa govorit će akademik Mislav Ježić, predsjednik Hrvatske paneuropske unije i potpredsjednik Međunarodne Paneuropske unije; prof. dr. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu i potpredsjednik Hrvatske Paneuropske unije te predstavnici partnerskih organizacija Aleksandra Markić Boban, ravnateljica ureda Zaklade Hanns-Seidel u Zagrebu i Holger – Heinrich Haibach, ravnatelj Zaklade Konrad-Adenauer u Hrvatskoj i Sloveniji.
U prvom dijelu konferencije „Iskustva Hrvatske iz predsjedanja Vijeću Europske unije“ govorit će Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova u Vladi Republike Hrvatske, dr. Tomislav Sokol, zastupnik u Europskome parlamentu i Bernd Posselt, predsjednik Paneuropske unije Njemačke i član Predsjedništva Međunarodne paneuropske unije.
U drugom će dijelu na temu „Razmatranja o budućnosti Europske unije“ govoriti Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije; Alain Terrenoire, predsjednik Međunarodne paneuropske unije, Karlo Ressler, zastupnik u Europskom parlamentu i voditelj hrvatske delegacije u Europskoj pučkoj stranci u Europskome parlamentu te Željana Zovko, zastupnica u Europskome parlamentu.
U trećem dijelu konferencije govorit će predstavnici paneuropskih organizacija iz Austrije, Bosne i
Hercegovine, Crne Gore, Francuske, Makedonije i Španjolske.
Akademik Ježić u najavi skupa je kazao kako su u Hrvatskoj paneuropskoj uniji zadovoljni što su i ove
godine uspjeli organizirati konferenciju. „Dosadašnjih godina konferencija se je održavala tri dana, ali
okolnosti panedmije primorale su nas da ju ove godine održimo samo u jednom danu, dijelom uživo,
dijelom na daljinu, budući da većini naših prijatelja iz Europe nije lako putovati uz ova ograničenja. No s
druge strane, jako smo zadovoljni što smo uspjeli ponovno okupiti ovako važne predstavnike hrvatske
Vlade i europskih tijela te sudionike s različitih strana Europe koji će govoriti o temama bitnima za
budućnost Europe. To ujedno pokazuje koliku ulogu i ugled ima i naša Paneuropska unija u Hrvatskoj,
koja od 1991. godine promiče europske vrijednosti i zalaganje za europsko jedinstvo, zastupajući ujedno
interese Hrvatske i susjednih zemalja na jugoistoku Europe u europskim tijelima.“, istaknuo je Ježić.