Skulpture 2016. – 2019., izložba u GMV

[adrotate group="1"]

Izložba skulptura Nenada Opačića ‘Skulpture 2016. – 2019.’ otvara se u varaždinskoj palači Sermage (GMV) u subotu, 15. lipnja 2019. u 12 sati, a priređuje se u povodu 70 godina umjetnikova života i 55 godina od prvog samostalnog izlaganja.    

Piše: Željko SAKIĆ

VARAŽDIN – U suradnji Gradskog muzeja Varaždin, Muzeja Međimurja Čakovec i Muzeja Croata insulanus grada Preloga organizira se izložba skulptura Nenada Opačića, kojom taj istaknuti hrvatski umjetnik obilježava 70 godina života i 55 godina od svoje prve samostalne izložbe, održane 1964. u varaždinskom HNK-u. Izložba obuhvaća radove nastale u razdoblju od 2016. do 2019. godine, a nakon premijernog održavanja u Muzeju Međimurja Čakovec, bit će postavljena u Gradskome muzeju Varaždin, gdje se u palači Sermage (Trg M. Stančića 3) otvara u subotu, 15. lipnja, u 12 sati. Realizaciju cjelokupnog projekta financijski su podržali Ministarstvo kulture RH te gradovi Čakovec, Varaždin i Prelog.  

I u svom recentnom ciklusu (posebice u onome naslovljenome „Kiborg“) Opačić nastavlja, kako to navodi u predgovoru likovni kritičar Milan Bešlić „problematizirati istu egzistencijalističku temu, ne mijenjajući problemsko ishodište, već ga produbljuje, otkrivajući u kiparskom diskursu nove značenjske vrijednosti. Iznimno značajna dionica otkriva i kipara Opačića kojega sada usustavljujemo u onu maestralnu kiparsku liniju, koju su oblikovali u istim materijalima (u metalu, najviše u željezu i čeliku) suvremeni europski i hrvatski kipari: Chillida, Cesar, David Smith, Syd Carpenter, Bernar Venet, Džamonja, Luketić, Stahov, Stošić, i dr. (…) Kiparske forme Nenada Opačića sažimaju tragizam svakodnevnog destruiranja ljudskosti u čovjeku i reduciranja njegove humanističke supstancije. I to otuđenje od vlastite ljudske prirode u puki funkcionalizam i mehaničko ponavljanje jednoličnog ritma života, oblikuje robotiziranog čovjeka u Kiborga. Upravo tu apsurdnost postojanja i egzistencijalistički tragizam, kipar problematizira u ovom ciklusu skulptura, oblikujući od tamnih dubina čovjeka i tajanstvenosti njegova bića, sublimne kiparske forme.“   

Nenad Opačić, slikar i kipar (r. 1949., Varaždin), diplomirao je 1972. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Raula Goldonija. Profesori su mu bili Ljubo Ivančić, Ferdinand Kulmer, Ivo Šebalj, Matko Peić i drugi. Od 1972. do 1975. bio je suradnik u majstorskoj radionici prof. Krste Hegedušića. Ostvario je više od 80 samostalnih i sudjelovao na više od 200 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Radi kao samostalni umjetnik, aktivan je na hrvatskoj kulturnoj sceni te je dobitnik brojnih nagrada i priznanja. U svojoj galeriji i atelijeru u Varaždinu priređuje vlastite izložbe i promovira glazbenike, pjesnike i filozofe. Godine 2009. o njegovu stvaralaštvu objavljena je monografija autora Zdenka Rusa i Đuke Opačića.

Izložba skulptura Nenada Opačića u Gradskome muzeju Varaždin postavljena je za razgled do 15. rujna, nakon čega se u listopadu otvara u Muzeju Croata insulanus u Prelogu.  

Izvor/ Foto © Kerigma-Pia / gmv.hr