Skopska izložba u čast hrvatskoj opernoj divi

[adrotate group="1"]

Delegacija Hrvatske matice iseljenika sudjelovala je, uz izložbu, i na promociji Hrvatsko-makedonskoga razgovornoga priručnika kojemu je nakladnik Vijeće makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba. Uz predsjednika Vijeća, Tomu Apostoloskoga, na predstavljanju je govorio i ravnatelj Matice Mijo Marić.

Objavio: Željko RUPIĆ

SKOPJE – „Zagrebački kazališni umjetnici u skopskoj operi“ naziv je zajedničkoga projekta Hrvatske matice iseljenika i Vijeća makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba kojemu je cilj „otrgnuti zaboravu“ nemjerljivi doprinos hrvatskih umjetnika osnivanju i razvoju makedonske opere. Jedna od aktivnosti projekta je izložba posvećena hrvatskoj opernoj divi Ani Lipša Tofović, uz Lovru pl. Matačića i Rozinu Krelja, najzvučnije hrvatsko ime u povijesti makedonskoga teatra.

Izložba o životu i radu altistice i mezzosopranistice Ane Lipše Tofović otvorena je 15. svibnja u zgradi Makedonske opere i baleta u Skopju, a tom prigodom prisutnim su se ljubiteljima „glazbenoga teatra“ obratili Bisera Čadlovska, ravnateljica ustanove-domaćina, Mijo Marić, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika, Tome Apostoloski, predsjednik Vijeća makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba i poznati skopski muzikolog Trajkovski.

Rođena u Sisku 1926. godine Ana Lipša je uspješnu karijeru započela kao članica Zbora Radija Zagreb, pjevala je Olgu u radijskoj izvedbi opere „Evgenij Onjegin“, da bi svoj glazbeni put, na nagovor dirigenta Lovre pl. Matačića, 1947. godine, nastavila u  Operi Makedonskog narodnog teatra gdje je nastupala  kontinuirano  u brojnim ulogama, najčešće pod Matačićevim ravnanjem. Nastupala je diljem Europe, u Kini, a zapažena je i njezina koncertna i pedagoška  djelatnost. Oduševljavala je kao Carmen u glasovitoj operi Georgesa Bizeta, a hvaljene su i njezine uloge u “Don Carlosu”, “Evgeniju Onjeginu”, “Orfeju” i “Normi“.  Ana Lipša, udana Tofović, za svoj rad dobila je najviše makedonsko državno priznanje – Nagradu “11. oktomvri”.

Fotografije hrvatske primadone iz arhiva makedonskoga teatra za ovu je izložbu sjajno restaurirao magistar primijenjene umjetnosti Vlaho Branđolica, a postav je dopunjeni kostimima iz fundusa Makedonske opere i baleta i drugim rekvizitima. Značajnu ulogu u pripremi izložbe imala je i Zajednica Hrvata u Makedoniji i neumorna hrvatsko-makedonska pjesnikinja Ljerka Toth Naumova.

Delegacija Hrvatske matice iseljenika sudjelovala je, dan nakon otvaranja izložbe o životu i radu Ane Lipša Tofović, na promociji Hrvatsko-makedonskoga razgovornoga priručnika kojemu je nakladnik Vijeće makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba. Uz predsjednika Vijeća, Tomu Apostoloskoga, na promociji je govorio i ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić.

Za dvodnevnoga boravka u glavnome makedonskome gradu tročlanu je delegaciju Hrvatske matice iseljenika primila i Danijela Barišić, veleposlanica Republike Hrvatske u Republici Sjeverna Makedonija.

Izvor/ Foto © matis.hr