Saborska rasprava učvršćuje hrvatsko zajedništvo

[adrotate group="1"]

U Bosni i Hercegovini se još uvijek  ne smiruju reakcije koje je izazvala rasprava o Godišnjem izvješću o provedbi Strategije i Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske za 2019. godinu, a koja se u obliku točke Dnevnoga reda raspravila 26. ožujka ove godine u Saboru Republike Hrvatske. Hrvati iz BiH tako ističu kako su riječi državnog tajnika Zvonka Milasa i zastupnika u hrvatskom Saboru  dale im  posebna krila i potaknuli vjetar u leđa tijekom njihove pravedne borbe za ravnopravnost, koja je danas posebno aktualna.

 Piše: Anto PRANJKIĆ

Naime, tijekom rasprave  državni tajnik Zvonko Milas u ime Središnjeg državnog ureda kojem je na čelu je iznio  rezultate niza projekata i aktivnosti, a koje bude nadu u rješenje problema s kojima se hrvatski narod u Bosni i Hercegovini susreće u ovom trenutku. Naglasio je kako je  jednakopravan položaj Hrvata u toj zemlji jedan od prioriteta Vlade Republike Hrvatske te da će njegov Ured učiniti i dodatne napore da Hrvati BiH ostvare svoja prava. Zahvalio se zastupnicima koji su mu tijekom rasprave pomogli  da objasni sve što se događa u BiH i sve ono što naši sunarodnjaci tamo osjećaju. Zato je posebno istaknuo izlaganja zastupnika hrvatskoga Sabora koji žive u BiH. Milas je naglasio kako svi imamo ljudsku obvezu, onu iskonsku a ona proistječe iz pripadnosti jednom narodu i brige za te ljude te se treba ostvariti sve ono što će nam dati priliku da budemo zajedno.

  Govoreći o problemima u kojima se danas nalazi hrvatski narod u BiH zastupnik iz Središnje Bosne Radoje Vidović naglašava kompleksnost problema te nemoć hrvatskoga naroda da te probleme sam riješi. Vidović se pozvao i na odluke Daytonskog mirovnog sporazuma i obvezu Republike Hrvatske koja je tada jamčila ravnopravnost Hrvatima BiH.

-I Republika Hrvatska mora inzistirati da se ti sporazumi poštuju. Samo poštujući te obveze može se doći do kvalitetnog ustavnog rješenja. Bosnu i Hercegovinu mogu održati samo tri konstitutivna naroda i to se mora sprovesti u praksi, kazao je zastupnik Vidović i naglasio kako je hrvatski narod kroz povijest živio i uspijevao opstati jedinstven samo kroz zajedništvo.

Hrvati u BiH ističu kako je Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, unatoč skromnim sredstvima  i uskim ovlastima kojim raspolaže vrlo  vidljiv na području BiH na kojima žive Hrvati. Oni često ističu kako se određeni politički krugovi pokušavaju natjecati tko će više govoriti o propustima. Međutim, oni često vide državnog tajnika i njegove suradnike  na ulicama svojih gradova  i znaju koliko rade. Iz dana u dan osjećaju da je to sve bolje, pa i na onim područjima gdje se ranije nije osjećala niti vidjela pomoć i skrb te ih zastupničke  pohvale koje su dobili Milas i suradnici nisu iznenadile.