Reportaža iz olujnih vremena(1)

[adrotate group="1"]

Slobodni Knin, hrvatski kraljevski grad, posjetio je Presjednik Republike Hrvatske i Vrhovnik Oružanih snaga dr. Franjo Tuđman

Nezamislivo radostan osjećaj obuzimao je hrvatskog čovjeka u nedjelju, šestog kolovoza kada je povijesni hrvatski grad Knin posjetio Presjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman. Ponovno u slobodnom hrvatskom kraljevskom gradu presjednik međunarodno priznate Hrvatske sa suprugom Ankicom i svojim najbližim suradnicima i uglednicima naše domovine, Gojkom Šuškom, ministrom obrane, dr. Matom Granićem, ministrom vanjskih poslova i podpresjednikom Hrvatske vlade, Borislavom Škegrom, podpresjednikom vlade, ministrom unutarnjih poslova Ivanom Jarnjakom, ministrom prometa i veza Ivicom Mudrinićem i drugima. Tim je činom dr. Tuđman ispunijo obećanje  dano hrvatskom narodu da će u Kninu popiti kavu. Na izrazito zadovoljstvo cijelog hrvatskog naroda Predsjednik je posjetio znamenitu kninsku tvrđavu, gdje se od subote vijori hrvatski barjak dug 20 metara. Dr. Franjo Tuđman nije mogao sakriti oduševljenje.

„ Osjećam se kao svaki hrvatski čovjek koji je snio o tome  da u Hrvatskoj bude slobodna, svaka stopa njezine zemlje. Hrvatski čovjek sanja o Kninu jer je on bio prijestolnica hrvatskih kraljeva, kralja Zvonimira. A iz tog istog Knina neprijatelji su učinili utočište, stjecište kao i leglo četništva, kakvog nije bilo u gotovo čitavoj zloglasnoj bivšoj Jugoslaviji. Prema tome oslobađanje Knina povijesni je čin i povijesni je datum u uspostavi slobodne i nezavisne hrvatske države, ali ima i dublje značenje. Tek oslobođenjem Knina stvorili smo uvjete za stabilnost hrvatske države i hrvatskog naroda u budućnosti. Napokon je spojena južna i kopnena Hrvatska, i ne samo to , nego su stvoreni uvjeti da ta Hrvatska ima i normalnije granice prema susjednim područjima gdje je Hrvatska vojska također postigla, u posljednje vrijeme, uspjehe koji su uvjetovali brzo oslobađanje Knina, a stvaraju uvjete i za rješenje krize u Bosni i Hercegovini“, rekao je na početku svog obraćanja nazočnima Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman.

 Svima nazočnima bilo je najdraže kada su čuli da je proradio hrvatski radio Knin. U Kninu je uspostavljena policijska postaja, a otvorena je i opća bolnica. Obilazeći znamenitost kninske tvrđave Predsjednik Tuđman nije krio oduševljenje.

„ Ovaj rezultat došao je kao rezultat svega onoga što smo ranije pokušavali. Kao rezultat zrelosti i spremnosti našeg hrvatskog naroda da se žrtvuje za vojsku, svoju oružanu silu. Eto, prije nekoliko dana, kad sam razgovarao sa svojim zapovjednicima, koji su mi iznosili planove, koje sam ja odobrio, i kad sam donio konačnu odluku za oslobođenje i kad smo morali postupati s punom obzirnošću, računajući da će neprijatelj pružati žestok otpor, tada sam rekao zapovjednicima: Budite uvjereni da su već toliko demoralizirani i u beznadnežnom položaju, pa morate biti spremni da uđete, ne samo u Knin, nego i u druge gradove mnogo prije nego je to u planu. No, postoji demokratski svijet, ali i oni čimbenici koji odlučuju o sudbini tog svijeta u većoj mjeri nego drugi. Opet je taj svijet htio da mi budemo skrštenih ruku, da pregovaramo. Taj svijet bojao se da će naš vojni podhvat za oslobođenje prouzročiti rat. Čak i prijatelji u svijetu preporučivali su nam da ne idemo. No, donio sam odluku da idemo, prosuđujući ispravno da je dovoljno bilo pregovaranja i da je sada povoljan trenutak da to učinimo. I taj i takav svijet, onaj koji je objektivan i demokratski, plješće nam, a oni koji nam nisu bili skloni, sada čak moraju priznati Hrvatsku regionalnu silu, bez koje se ne može više uopće raspravljati o međunarodnom poretku i prilikama u ovom dijelu Europe“ , kazao je Predsjednik Tuđman.

Uz Predsjednika Tuđmana kninsku tvrđavu, između ostalih i ministar vanjskih poslova i pdpredsjednik vlade republike Hrvatske dr. Mate Granić.

On je rekao: Prvi dojam svakako je uzbuđenje i zadovoljstvo što jezavršilo jedno razdoblje oslobađanja naše zemlje i vjerujemo da će nakon ovog velikog podhvata Hrvatska imati sve uvjete za prirodni razvoj. Ono što još ostaje su istočna Slavonija i Baranja. To ćemo također pokušati riješiti mirnim putem, ali u svakom pogledu Hrvatska je pokazala da više nema nikakvih prepreka da završi kompletno svoj posao uspostavljanja vlasti na cijelokupnom prostoru. Mislim da će nakon ovoga biti puno lakše izvršiti gospodarski preporod države“.

Svoje oduševlenje nije krio ni ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak.

„ na ovoj sam tvrđavi prvi put i ne znam poslije ovoga što reći. To su stvari koje se riječima ne mogu opisati“, rekao je on.

Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman odao je veliko priznanje svim hrvatskim vojnicima za njihovu iznimno uspješnu akciju Oluja i oslobađanje Knina za nepunih trideset sati. Nakon obilaska grada i povijesnog govora na kninskoj tvrđavi Predsjednika Tuđmana je ispratilo stotinjak prognanih kninskih Hrvata, kojisu se prvi put nakon 47. mjeseci vratili u svoj grad.

                                                                                                            Anto Pranjkić

(Objavljeno u glasilu Ministarstva obrane Republike Hrvatske, 11. kolovoza 1995. godine, broj 12,  str. 5. Najava na Naslovnici, koju smo donijeli) Slijedi…