Proštenišni tjedan i proštenje u Mrkoplju

[adrotate group="1"]

Tradicionalno, treću nedjelju u rujnu – 15. rujna – mnogobrojni vjernici hodočastit će u Mrkopalj u crkvu Blažene Djevice Marije Žalosne.

Piše: Željko SAKIĆ

Iz crtica iz povijesti iščitavamo da je 1789. g. u Mrkoplju izbila pošast kuge i pomor stoke. Narod se molio Gospi za pomoć i zavjetovao ako pošast kuge prestane da će sagraditi novu kapelicu. Pošast kuge naglo je prestala i sagrađena je nova kapelica. Nakon tog događaja u Mrkopalj su u sve većem broju počeli pristizati hodočasnici. Zbog te činjenice papa Grgur XVI. godine 1843. dodjeljuje potpuni oprost od predvečerja u subotu do zalaska sunca u nedjelju treće nedjelje u rujnu mjesecu. Uvjet su bili ispovijed i pričest. Zato se svake godine treće nedjelje rujna u Mrkoplju slavi Proštenje koje privlači sve veći broj hodočasnika.

Proštenišni tjedan započeo je Biciklijadom mladih u nedjelju 8. rujna.

Trodnevnicu od četvrtka 12. rujna do subote 14. rujna predvodi fra Ivan Dominik Iličić, OP. Mise će se slaviti u 18 sati. Drugi dan trodnevne duhovne priprave, u petak 13. rujna, je mogućnost za ispovijed za župljane Mrkoplja (ispovijedaju svećenici Delničkoga dekanata ).

Na proštenje u nedjelju 15. rujna mise su u 8 sati – predvodi župnik Mrkoplja Tadija Tomkić, u 9 sati misu predvodi župnik u Gerovu Ivan Troha. Svečanu misu u 11 sati predvodi umirovljeni porečki i pulski biskup Ivan Milovan, animira Zbor župe BDM Žalosne Mrkopalj, za orguljama David Fak. U 16 sati misu predvodi vlč. Mario Frlan; na misi Akademski zbor „Ivan Goran Kovačić” pjeva Hrvatsku misu don Šime Marovića; orguljaška pratnja prof. Hvalimira Bledšnajder, orguljašica zagrebačke katedrale, dirigent Lobel Filipić. Nakon mise zbor „Ivan Goran Kovačić” održat će prigodni koncert u svetištu BDM Žalosne.

Izvor/ Foto © Kerigma-Pia/ ika