Prikazivanje dokumentarnog filma “Bruški martiriji” u Rijeci (Trailer)

[adrotate group="1"]

U organizaciji Udruge dragovoljaca Domovinskog rata grada Rijeke, Državnog arhiva u Rijeci i Udruge FFVAL film Luke Klapana Bruški martirij bit će prikazan 10. svibnja 2019. u 19 sati u dvorani Državnog arhiva u Rijeci.

Objavio: Željko SAKIĆ

Film govori o događaju iz vremena agresije na Hrvatsku kada su 21. prosinca 1991. pripadnici Martićeve milicije banuli u zaseok Gornji Marinovići u selu Bruška i ničim izazvani svirepo pogubili deset tamošnjih žitelja. Devet Marinovića i jednog Draču koji se s njima tada zatekao. Bruški martirij vodi nas u pitoreskno bukovičko selo Brušku nedaleko Benkovca i upoznaje sa svojim stanovnicima koji svjedoče i danas surovom životu u tom kraju. Sudionici i svjedoci zločina kojeg ovaj film napose obrađuje razotkrivaju strahote koje su tada proživljavali, iznose činjenice i opisuju događaje koji su duboko ukorijenjeni u njihovim sjećanjima. Dokumentarni film Bruški martirij svojim prikazivanjima ima prvenstveno za cilj da se ovaj zaboravljeni i potisnuti zločin otme zaboravu te da bude poznatiji hrvatskoj javnosti, ali i da mlađi naraštaji vide i pokušaju shvatiti kakvi su se strašni zločini događali u Domovinskom ratu koji je okončan puno prije nego su se oni rodili u slobodnoj Hrvatskoj.

Film je prošle godine u produkciji Udruge FFVAL snimio redatelj Luka Klapan kojem je ovo inače treći film iz ciklusa filmova o Domovinskom ratu, nakon filmova Pridraga: ratna sjećanja (2015.) i Glas Medviđe (2017.)

Trailer dokumentarnog filma Bruški martirij:

Izvor/ Foto/ Trailer © Luka Klapan