Premijerna izvedba predstave Na sunčanoj strani ulice

[adrotate group="1"]

Na daskama Lutkarskoga kazališta u četvrtak 10. rujna premijerno je izvedena komedija Na sunčanoj strani ulice. Dramska sekcija Gimnazije fra Grge Martića u Mostaru još se jednom predstavila mladoj mostarskoj publici. Tekst ovoga glazbeno-scenskog komada potpisuje Ivan Šunjić, a na scenu ga je postavila profesorica Dragica Kolobarić uz svesrdnu pomoć teatrologinje Tine Laco.

Piše: Ivan VRLJIĆ

Na daskama Lutkarskoga kazališta u četvrtak 10. rujna premijerno je izvedena komedija Na sunčanoj strani ulice. Dramska sekcija Gimnazije fra Grge Martića u Mostaru još se jednom predstavila mladoj mostarskoj publici. Tekst ovoga glazbeno-scenskog komada potpisuje Ivan Šunjić, a na scenu ga je postavila profesorica Dragica Kolobarić uz svesrdnu pomoć teatrologinje Tine Laco.

Usprkos izvanrednim okolnostima u kojima se živi i radi već nekoliko mjeseci, dramska sekcija ove škole nastavila je s obnavljanjem starih i nagrađivanih dramskih uspješnica. Posebno treba izdvojiti upravo Šunjićevu komediju Na sunčanoj strani ulice. Tekst ove komedije Šunjić je napisao kao gimnazijalac, a cjelokupan komad nagrađivan je na Festivalu srednjoškolskog dramskog stvaralaštva u Konjicu. Autor je napravio svojevrstan hommage klasičnim mjuziklima te se parodijski poigrao žanrovskim klišejima klasične glazbene i romantične komedije. Dinamičnom izmjenom  jedanaest prizora u spoju mjuzikla i romantičke komedije s primjesama ironiziranja i parodiranja svakodnevice uz primjetan optimizam i humor dobivena je zanimljiva moderna predstava.

Premijerna izvedba trebala se održati proljetos, ali je zbog epidemiološke situacije sve zaustavljeno. Međutim, prekid učioničke nastave nije značio i prekid rada na predstavi. Čitaće probe održavale su se „na daljinu“ – online, a postavka prizora kasnije se odvijala u učionicama uz poštivanje svih epidemioloških standarda.

Kako i stoji u programskoj knjižici, mjuzikalskim asocijacijama priziva se nužan, ali ne i pragmatičan, naivan, bijeg od svakodnevice te humorno prevladavanje karakternih sukoba i jazova koji se kategoriziraju i ponavljaju u mnogobrojnim prizorima. Uloge koje su bitno odredile komediju iznijeli su bivši i sadašnji učenici Gimnazije fra Grge Martića: Karla Knezović, Ema Tadić, Klara Krtalić, Marta Naletilić, Edita Pehar, Ivan Prskalo, Josip Drinovac, Ivona Ramljak, Ivan Obradović te plesačice Martina Pandža, Katarina Barbarić i Marta Marija Miličević uz klavirsku pratnju Anje Krtalić. Sve je to popraćeno pod budnom palicom režiserke i glumice Tine Laco koja svih ovih godina zajedno s profesoricom Dragicom Kolobarić tvori zanimljiv tandem i radi uspješnice na dramskome planu.

Na sunčanoj strani ulice govori o načinu i vrijednostima suvremenoga življenja koji je lakši uz humor i pozitivan pristup životnim poteškoćama koje od nas traže unutarnju preobrazbu. Iako izvedena pred malobrojnom publikom, premijerna je predstava nagrađena toplim pljeskom gimnazijskih prvašića kojima je na ovaj način zaželjena dobrodošlica u novu školsku godinu.

Velik trud i napor svih ovih minulih godina profesorice Dragice Kolobarić urodio je plodonosnim temeljem za buduće generacije Dramske sekcije Gimnazije fra Grge Martića, čiji su rezultati impresivni, a dramske uspješnice nisu zapažene samo među mostarskom publikom nego i na gostovanjima u susjednim gradovima. Ova je dramska sekcija iznjedrila mnoge kvalitetne glumce, režisere, dramaturge, umjetnike.

Ovom predstavom prof. Kolobarić zaokružila je svoju profesorsku karijeru i dvadesetogodišnje vođenje školske dramske sekcije te odlazi u zasluženu mirovinu. Tako je na najljepši mogući način poručila svojim kolegama, učenicima i roditeljima da se samo voljom i entuzijazmom može prevladati ovo neizvjesno ozračje kojim je obilježen početak nove školske godine i da se još uvijek može živjeti na sunčanoj strani ulice. Izbor je naš.