Predstavljamo: Posavski književnik sa švicarskom adresom

[adrotate group="1"]

Iskrenost kao jedna od osnovnih ljudskih vrlina Antina je nit vodilja ne samo u pisanju, nego i u životu. Sve što je napisao kaže iz srca je napisano, a kako i ne bi kada je svoju muzu usmjerio na nekoliko svetih životnih područja posavskoga čovjeka. Zapravo, to su odrednice katoličkoga hrvatskoga življa, Bog, obitelj, prijatelji, zavičaj i Domovina ili kako bi to, Otac Domovine dr. Ante Starčević kazao: bogoljublje, čovjekoljublje i domoljublje.

Piše: Anto PRANJKIĆ

U Uvodu svoje zbirke poezije “U srcu si mom” Ante Mićo Tolić, posavski književnik sa švicarskom adresom ne libi se napisati kako mu je pisanje nešto što ga ispunjava i kako je sretan kada na taj način može izreći ono što misli. “Uvijek sam pomalo u glavi slagao pjesme ali ih nikada nisam zapisivao i brzo bi ih zaboravio. U zadnje vrijeme počeo sam ih stavljati na papir”, kaže on. I doista, ljudi koji ga poznaju kažu da je uvijek pjesnički dobro raspoložen i spreman na svoj način izreći mišljenje na određenu temu.

Iskrenost kao jedna od osnovnih ljudskih vrlina Antina je nit vodilja ne samo u pisanju, nego i u životu. Sve što je napisao kaže iz srca je napisano, a kako i ne bi kada je svoju muzu usmjerio na nekoliko svetih životnih područja posavskoga čovjeka. Zapravo, to su odrednice katoličkoga hrvatskoga življa, Bog, obitelj, prijatelji, zavičaj i Domovina ili kako bi to, Otac Domovine dr. Ante Starčević kazao: bogoljublje, čovjekoljublje i domoljublje. I upravo je baš tako svoju zbirku pjesama “U srcu mom” i podijelio. Privrženost obitelji glavna je poruka koja se proteže kroz 17 pjesama iz prvog djela. Na temu obitelji navezuje se drugi dio zbirke nazvan je Prijatelji, a upravo takav mu naslov i priliči, jer Tolić u tom dijelu piše o prijateljima, a onda dolaze Duhovne i domoljubne pjesme, dok zbirka završava petim dijelom jednostavno nazvanim stihovi.

Prema riječima recenzenta knjige prof. Ivana Karduma, Ante Mićo Tolić njeguje pjesnički stil koji je jasan i dosljedan, lišen manirizma i kićenosti, a dominantne su stilske figure metafore i metonimije.

Ante Mićo Tolić je rođen u Dažnici kod Dervente 1956. godine. S 18 godina dolazi u Zagreb, a potom 1981. godine život ga vodi u Švicarsku. Tamo je stvorio obitelj i nastavio raditi. Cijela njegova obitelj, supruga i djeca nastoje živjeti katolički kroz duhovne sadržaje i aktivnosti Hrvatske katoličke misije u Bernu. Jednu svoju pjesmu poslao je i na natječaj “Posavino, volim te kao majku”.