Predavanje Vinka Penezića – Made in Japan

[adrotate group="1"]

Predavanje naslovljeno ‘Made ina Japan’ održat će Vinko Penezić, član suradnik Razreda za likovne umjetnosti HAZU, u četvrtak, 13. lipnja 2019. s početkom u 18 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovu trgu 14 u Zagrebu. 

Piše: Željko SAKIĆ

Arhitekt Vinko Penezić rođen je 1959. godine u Zagrebu. 1977. godine upisuje Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Od 1979. godine započinje surađivati na arhitektonskim natječajima s Krešimirom Roginom. 1981. polaznici su ILA&UD-a (Internacionalni laboratorij za arhitekturu i urbani dizajn) u Urbinu.

Od samog početka suradnje rad Penezića i Rogine bio je prepoznat i nagrađivan od struke. Već kao 25 godišnjaci 1984. osvajaju dvije prve nagrade na natječajima, jednu u Zagrebu za plivalište Mladost, drugu na natječaju u Japanu.

Od tada regularno, u razmaku od po nekoliko godina, sveukupno 6 puta bivaju nagrađeni na Shinkenchiku i Central Glass natječajima u Japanu, svaki puta inauguriravši neku novu eminentnu arhitektonsku temu (tu ih između ostalih nagrađuju svjetski poznati arhitekti Aldo Rossi, Fumihiko Maki, Kisho Kurokawa, Jean Nouvel, Kazuyo Sejima, Toyo Ito, Kengo Kuma, Wini Maas).

Za svoju prvu građevinu sagrađenu plivalište Mladost u Zagrebu, između ostaloga osvajaju srebrnu medalju Svjetskog bijenala arhitekture INTERARH u Sofiji (1987.) i Grand-prix Beogradskog salona arhitekture (1988.)

Od početka profesionalne karijere sustavno (djelujući izvaninstitucionalno isključivo iz Hrvatske) rade na internacionalizaciji hrvatske arhitekture putem kontakata, predavanja, izložaba, radionica gdje grožnjanska ljetna škola igra veoma posebnu ulogu.

Arhitekturu oduvijek shvaćaju kao multimedijalnu i javnu disciplinu u duhu vremena uvrštavajući svoje odnosno generacijske vrijednosne sustave u njene registre.

Izvor/ Foto © Kerigma-Pia / hazu.hr / Damir Fabijanić