Povratak – stvarnost ili utopija?

[adrotate group="1"]

Danas će se na kongresu govoriti o Migracijskim politikama, Baštinskim temeljima – kulturi i jeziku, Identitetu, Povijesnim osvrtima, Komunikaciji baštine i Znamenitim i zaslužnim Hrvatima u povijesti.

Četvrti hrvatski iseljenički kongres „Povratak – stvarnost ili utopija?“ koji je započeo u  Matici hrvatskoj u organizaciji više institucija koje se bave znanstvenim radom na temu hrvatskog iseljeništva, a pod posebnim vodstvom Centra za istraživanje hrvatskog iseljeništva već prvog dana održavanja ponudio je niz kvalitetnih predavanja, a koja idu u prilog ideji razvijanja suradnje i proaktivnog djelovanja na jačem povezivanju hrvatskog iseljeništva s domovinom. Inače, ovaj je Kongres posvećen temi povratništva hrvatskih iseljenika u okviru koje se predstavljaju različita istraživanja i programi, aktualni trendovi te iskustva iseljenika i iseljeničkih zajednica usmjereni na izazove i potencijale umrežavanja Hrvata iz iseljeništva u domovini kroz raznorodne  profesionalne i privatne aktivnosti koje nas svakodnevno okružuju.

Na samom početku Kongresa nazočne su pozdravili: prof. dr. sc. Željko Holjevac, ravnatelj Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, Mijo Marić, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika, prof. dr. sc. Boris Crnković,  dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku, prof. dr. sc. Vlado Majstorović, prorektor Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Tomislav Markić, ravnatelj Ureda HBK i BK BiH za dušebrižništvo Hrvata u inozemstvu, Željka Josić, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, Dario Magdić, zamjenik državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH te dr. sc. Marin Sopta, predsjednik Programsko-organizacijskog odbora Četvrtog hrvatskog iseljeničkog kongresa.

Kongres se sastoji iz nekoliko panela a u uvodnom su nastupili dr. Marin Sopta, prof. dr. sc. Božo Skoko, Mladen Vedriš, Vlatka Lemić, Darko Don Markušić i Josip Hrgetić.

Danas će se na kongresu govoriti o Migracijskim politikama, Baštinskim temeljima – kulturi i jeziku, Identitetu, Povijesnim osvrtima, Komunikaciji baštine i Znamenitim i zaslužnim Hrvatima u povijesti.

A o ovim temama će govoriti: prof. dr Tado Jurić, prof. dr. sc. Jure Vujić, Saša Borić, Krešimir Sever, Dario Magdić, Ivan He brang Grgić, Marina Perić Kašelj i drugi.