Posavska nogometna sadašnjost i budućnost

[adrotate group="1"]

Svi smo bili ponosni kada smo na nogometnim terenima širom BiH, Hrvatske i svijeta gledali naše Marka Topića, Mladena Petrića, Bakira Beširevića, Edina Mujčina, Josipa Lukačevića, Matu Neretljaka… Posebno smo se divili nogometnim reprezentativcima Ćorluki, Mandžukiću, Marku Topiću, Mladenu Petriću, internacionalcu Darku Matiću i drugima. Uz njih stasala je nogometna elita predvođena Antioniom Maglicom i Darijom Župarićem i drugima, a njihovim stopama uspješno kroče mnogi golobradi mladići. Neki su već bili ili su na vratima reprezentativnih vrsta poput ( Ivanovića, Ivelja, Petra, Josipa i Matije  Mišića,  Kuprešaka, Filipovića, Piljanovića, Mištrafovića, Starčevića, Kajinića, braće Augustinovića,… te neuhvatljivog Tomislava Zečevića, za kojega su živo zaintertesirani čak i Rumunji).

Piše: Anto PRANJKIĆ

Oduvijek je posavski narod uz rad volio i opuštanje. Uz izvornu glazbu i kolo neizostavni dekor nakon pučkih misa nedjeljom, Posavinu je krasio na  brojnim livadama s nogometnim igralištima. Najprije se igralo na male „goliće“, a kako je nogomet postajao najljepša sporedna stvar na svijetu gradila su se moderna nogometna igrališta. Tako danas u Orašju imamo i stadion kojega smo mi Posavljaci dobili pokroviteljstvom UEFA-e i osobno od strane tadašnjega predsjednika Michela Platinija. Nogomet se igrao na livadama, ali ubrzo su nastajali i nogometni klubovi, pa onda i neki su nogometaši odlazili put bijeloga svijeta i pronosili slavu Bosanske Posavine i kroz nogomet. Recimo, Aco Živković. Prije nemilih događaja s početka 90-tih godina gotovo je svako selo imalo svoj klub, a Posavina se diči i dvjema nogometnim županijskim ligama.

Kako bi nogomet i sve oko njega ostalo neprekriveno velom tajni pobrinuli su se mnogi ljudi koji su fotografije i sjećanja ponijeli sa sobom u svijet. Neki su i ukoričili svoja djela kao što je to učinio gospodin Kovačević, ali na prepoznatljivosti posavskoga nogometa najviše je učinio Iljo Dominković, bivši predsjednik Nogometnog saveza BiH, koji je pišući i bilježeći ostavljao trag iza posavskih „nogoloptača“, pa danas svi mi možemo malo zaviriti u prošlost. Tko god to želi. Ne mogu ovdje  izostaviti niti neumornog Matu Šimića, vrsnog tajnika Nogometnog saveza Bosanske Posavine.

No, kakav je aktualni trenutak posavskoga nogometa u svijetu?

Svi smo bili ponosni kada smo na nogometnim terenima širom BiH, Hrvatske i svijeta gledali naše Marka Topića, Mladena Petrića, Bakira Beširevića, Edina Mujčina, Josipa Lukačevića, Matu Neretljaka… Posebno smo se divili nogometnim reprezentativcima Ćorluki, Mandžukiću, Marku Topiću, Mladenu Petriću, internacionalcu Darku Matiću i drugima. Uz njih stasala je nogometna elita predvođena Antioniom Maglicom i Darijom Župarićem i drugima, a njihovim stopama uspješno kroče mnogi golobradi mladići. Neki su već bili ili su na vratima reprezentativnih vrsta poput ( Ivanovića, Ivelja, Bročića, Petra, Josipa i Matije  Mišića,  Kuprešaka, Filipovića, Piljanovića, Mištrafovića, Starčevića, Kajinića, braće Augustinovića,… te neuhvatljivog Tomislava Zečevića, za kojega su živo zaintertesirani čak i Rumunji).

I u Vašim sredinama dragi prijatelji širom bijeloga svijeta zasigurno žive nogometni talenti za koje ste čuli ili ih poznajete. Javite nam da ih promoviramo i otrgnemo od vela tajne. Svaki naš čovjek je važan a pogotovo ako je još uz to i nadaren u sportskom smislu, jer svaki njegov izlazak na teren je plus više za sve nas iz posavske ravnice. Svaki njihov izlazak na teren je trenutak kada jače kuca posavsko srce.