Ponos Posavine: TADO JURIĆ

Objavio je niz stručnih knjiga i radova te sudjelovao u radu niza stručnih predavanja  i savjetovanja. Danas je jedan od  vodećih hrvatskih znanstvenih  stručnjaka u području iseljeništva  i demografije. U slobodno vrijeme svira gitaru. Posebnu ljubav njeguje prema svojoj Bosanskoj Posavini i to s ponosom ističe.  

Piše: Anto PRANJKIĆ

U posljednje vrijeme se često zapitamo tko je mladić osebujnog izgleda s tako ozbiljnim i točnim promišljanjima o demografiji i ključnim pitanjima hrvatskoga društva. Neki kažu kako nam taj čovjek više liči na Nijemca, jer preciznošću i konciznošću tijekom elaboriranja pogađa u sridu bez  nepotrebnih upadica i ne  bitnih činjenica. I svi bi, pogotovo kad progovori u jedan glas rekli kako je taj mladić ponikao u nekom od mjesta u blizini Orašja ili Brčkoga.

I ne bi pogriješili. Prof. dr. sc. Tado Jurić je rođen 27. srpnja 1979. godine u Brčkom, a jedan dio sovjega života proveo je u okolici Orašja. No najviše vremena u posljednje vrijeme provodi u Zagrebu, gdje radi kao docent na tamošnjem Hrvatskom katoličkom sveučilištu. U znanstveno-nastavnom radu sudjeluje kao nositelj i izvođač pet kolegija primarno povezanih s njegovom uskom specijalizacijom.

Prije dolaska u Zagreb i Hrvatsko katoličko sveučilište, radio je kao koordinator hrvatske nastave u inozemstvu u njemačkoj pokrajini Bayern. Bilo je to vrijeme u kojem je i radio i studirao pa je doktorirao političke znanosti.

Sudjelovao je u nizu radnih skupina i projekata najviše razine kao što je Radna skupina Vijeća Europe  za pitanja kulturne baštine u BiH. Izradio je Monografiju o europeizaciji Hrvatske, Srbije i BiH na njemačkom jeziku i to na analitički način. Posebno su  važni projekti:  Izrada udžbenika za hrvatsku nastavu u inozemstvu (povijest i zemljopis) na hrvatskom, njemačkom i engleskom jeziku;  „Upoznajmo domovinu. Udžbenik i priručnik za hrvatsku nastavu u inozemstvu, München, Zagreb, 2016.

Objavio je niz stručnih knjiga i radova te sudjelovao u radu niza stručnih predavanja  i savjetovanja. Danas je jedan od  vodećih hrvatskih znanstvenih  stručnjaka u području iseljeništva  i demografije. U slobodno vrijeme svira gitaru. Posebnu ljubav njeguje prema svojoj Bosanskoj Posavini i to s ponosom ističe.