Otvorena novoobnovljena Gradska knjižnica u Požegi

[adrotate group="1"]

Otvoreno je 35 novih programa za sve dobne skupine, od beba do umirovljenika, a sama knjižnica osmišljena je kao treći životni prostor, budući da su svi odjeli, dvorane i galerije opremljeni na način da se u njima boravi, druži i čita, odnosno da se taj prostor koristi za individualne, profesionalne i druge potrebe.

Piše: Veronika PEIĆ

U ponedjeljak, 15. ožujka 2021. godine, svoja je vrata otvorila obnovljena Gradska knjižnica u Požegi, jedna od najmodernijih u Hrvatskoj

Riječ je o atraktivnom i multifunkcionalnom kulturnom objektu, impresivnom zdanju koje će nuditi neusporedivo veći broj usluga i programa. Projekt obnove zgrade knjižnice traje od 2008. godine, kada su započeli građevinski radovi koji su se odvijali u dvije faze. Prva faza bila je dogradnja i rekonstrukcija stare povijesne zgrade iz 1907., a druga adaptacija. Ukupna investicija “teška” je više od 20 milijuna kuna, a financirana je sredstvima Ministarstva kulture i medija te Grada Požege.

”Svjedočimo prvim čitačima i novim upisima, čak i iz drugih krajeva Hrvatske. Svi su iskazali oduševljenje samim izgledom prostora, ali i veliko zadovoljstvo s obzirom na povećanu kvalitetu rada knjižnice i sve ono što svaki građanin tu može dobiti”, kaže ravnateljice požeške knjižnice Aleksandra Šutalo.

Knjižnica je svojim programima i djelatnošću potpora društvenom uključivanju svih marginaliziranih skupina, promiče hrvatsku književnost i baštinu te jača vrijednosti multikulturalnog društva. Zato nova knjižnica raspolaže s gotovo 80 tisuća jedinica knjižne građe, no to nije sve. U posljednje dvije godine stručni djelatnici radili su na novom konceptu knjižnice, koji podrazumijeva povećanje kvalitete usluge kroz sve knjige u slobodnom pristupu, reorganizaciju odjela te samoposlužne uređaje za posuđivanje i vraćanje knjiga. Otvoreno je 35 novih programa za sve dobne skupine, od beba do umirovljenika, a sama knjižnica osmišljena je kao treći životni prostor, budući da su svi odjeli, dvorane i galerije opremljeni na način da se u njima boravi, druži i čita, odnosno da se taj prostor koristi za individualne, profesionalne i druge potrebe.

”Prije su to bili skučeni prostori u kojima je knjižna građa bila teško dostupna. Nova knjižnica je veliki, otvoreni kulturni centar u kojem će se svaki dan nešto događati i u kojemu će građani moći uživati u glazbenim, književnim i umjetničkim programima, edukacijama, radionicama za djecu itd.”, ističe ravnateljica Šutalo.

Podsjetimo se, Gradska knjižnica u Požega osnovana je davne 1845. godine pod nazivom Lectoria societas te odmah postaje pokretač kulturnih i humanitarnih događanja u Požegi. Zatim 1848. godine mijenja naziv u Narodna čitaonica koja mijenja lokacije diljem grada Požege dok se konačno u razdoblju od 1912, 1951., 1956. godine nije preselila u prostorije Prve požeške štedionice na adresi Antuna Kanižlića 1, a 2020. godine dobiva i svoj konačni naziv Gradska knjižnica Požega. Čitavo to razdoblje ne prekida knjižničnu djelatnost bez obzira na prohujale političke ideologije i uvjete djelovanja.