Održana Međunarodna konferencija „Ostavština mira – 25 godina Daytonsko-Pariškog mirovnog sporazuma“

[adrotate group="1"]

Održana Međunarodna konferencija „Ostavština mira – 25 godina Daytonsko-Pariškog mirovnog sporazuma“

Piše: Anto PRANJKIĆ

Nakon svih izlaganja  i svega što je izneseno tijekom cijele konferencije  najvažnijim ostaje opredjeljenje kojega je izrekao moderator Gavran:

„Dijalog, dijalog i dijalog – uvijek važno i uvijek potrebno.“

U povodu 25-te godišnjice potpisivanja Daytonsko-Pariškog mirovnog sporazuma u Zagrebu je održana je međunarodna konferencija „Ostavština mira – 25 godina Daytonsko-Pariškog mirovnog sporazuma“ u organizaciji  Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te ministarstva  vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske na kojoj su sudjelovali predstavnici vodećih društveno-političkih institucija uključenih u procese te glavni akteri društveno-političke situacije u Bosni i Hercegovini i Europi. Dio sudionika osobno je sudjelovao u radu konferencije a dio se javio video linkom. Nama je najzanimljiviji bio treći panel, kojega je vrlo uspješno i nadahnuto moderirao, zamjenik generalnog tajnika Međunarodne Paneuropske unije  Vanja Gavran.

Panel je nosio naslov: „Euto-atlantska oprijedijeljenost za Bosnu i Hercegovinu“. O ovom pitanju video mrežom su se javili visoki zvaničnici Europske unije i Sjedinjenih američkih država: Olivʾer Varhelyi, Miroslav Lajʾcak i Robert Kohorst, dok su u Zagrebu o istom pitanju raspravljali hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih pitanja Gordan Grlić Radman, zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko te visoki politički zvaničnici iz BiH: Zlatko Lagumdžija, Nikola Špirić i Dragan Čović.

Nakon svih izlaganja  i svega što je izneseno tijekom cijele konferencije  najvažnijim ostaje opredjeljenje kojega je izrekao moderator Gavran:

„Dijalog, dijalog i dijalog – uvijek važno i uvijek potrebno.“