Održan Napretkov Božićni koncert u Sarajevu

[adrotate group="1"]

Tradicionalni Svečani božićni koncert Hrvatskog kulturnog društva Napredak, održan je u srijedu, 16. prosinca, u sarajevskom Narodnom kazalištu.

Božićni koncert je održan kao kruna manifestacije Napretkovih božićnih dana, uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera, ove godine u nešto izmijenjenim okolnostima i bez nazočnosti publike.

Ovim koncertom, kao i drugim sadržajima ovogodišnje manifestacije, obilježava se također i 30. obljetnica od obnove Društva.

U vremenu pandemije uzrokovane koronavirusom i kada je cijeli svijet u grčevitoj borbi i strahu za osobni život, očuvanje obitelji i egzistencijalnu borbu s brojnim izazovima Hrvatsko kulturno društvo Napredak nije odstupilo i bez obzira na drugačiji način izvedbe upriličilo je svoj tradicionalni Napretkov svečani božićni koncert.

Uz pratnju gudačkog orkestra Sarajevske filharmonije i pod ravnanjem Darija Vučića, na koncertu su nastupili vrhunski solisti, članovi Napretka od kojih su neki i nekadašnji Napretkovi stipendisti: Vedrana Šimić, sopran, Katarina Kikić, sopran, Monija Jarak Mikulić, mezzosopran, Siniša Markanović, bariton, Ivan Šarić, bas, Leonardo Šarić, bas, Milan Lucić, klavir, kao i mladi glazbeni talenti Laura Kozlinger, sopran, Danijel Perić, bariton, Tomislav Perić, bariton i Filip Milošević, dirigent.

Na programu su bile božićne pjesme, kako pučke tako i one novijeg datuma, uglavnom domaćih skladatelja.

Za ovu prigodu, mladi skladatelj Toni Toplan iz Sarajeva skladao je Božićnu razglednicu, koja predstavlja svojevrsnu simbiozu svih numera koje su izvedene, te je na taj način na svoj i sebi svojstven način dao trajni pečat posebnosti koji nosi Napretkov svečani božićni koncert.

U bogatom programu koncerta izvedeno je 13 božićnih skladbi: “Božićna razglednica” praizvedba – Gudački orkestar Sarajevske filharmonije i Milan Lucić, klavir, “Ave Maria” premijerno izvođenje – Vedrana Šimić, sopran, “Veseli se Majko Božja” – Katarina Kikić, sporan, “Djetešce ti moje” – Laura Kozlinger, sopran, “Na očice se tvoje” – Monija Jarak Mikulić, mezzosopran i Filip Milošević, dirigent, “O Betleme, grade slavni” – Siniša Markanović, bariton, “Klanjam ti se Kraljiću” – Danijel Perić, bariton i Tomislav Perić, bariton, “Kyrie Eleison” – Ivan Šarić, bas, “Adeste Fideles” – Leonardo Šarić, bas, “U se vrijeme godišta” – siniša Markanović, bariton, Ivan šarić, bas i Leonardo Šarić, bas, “Tiha noć” – Vedrana Šimić, sopran, Katarina Kikić, sopran i Monija Jarak Mikulić, mezzosopran, “Svim na zemlji” – Vedrana Šimić, sopran, Katarina Kikić, sopran, Monija Jarak Mikulić, mezzosopran, Siniša Markanović, bariton, Ivan Šarić, bas i Leonardo Šarić, bas, “Narodi nam se” – svi solisti.

Hrvatsko kulturno društvo Napredak, znajući da će ove godine izostati do posljednjeg mjesta ispunjeno sarajevsko Narodno kazalište, pronašlo je način da u suradnji s BHRT-om u domove unese pregršt zvjezdane prašine, stavi je pod svaki bor i ostavi dar, koji će gledatelji moći pogledati ekskuzivno u programu BHRT-a u vrijeme božićnih blagdana, kao poklon za sve one koji prkose vremenu, dar koji će zajedno s nama proslaviti i 30 godina od obnove kulturnog diva i koji će upravo najnježnijim božićnim melodijama biti još jedna uspomena u riznici sjećanja.

Potrudili smo se da još jače i snažnije i s posebnom emocijom, podignemo prašinu božićne čarolije i na svako lice koje danas pokrivaju maske, stavimo najljepši osmijeh, a notama, koje bude uspomene, otjeramo sve strahove.