Objavljen završni dio “Moje borbe” Karla Ovea Knausgårda

[adrotate group="1"]

Nakon objavljenih pet nastavaka monumentalnog heksaloga norveške književne zvijezde Karla Ovea Knausgårda, “Moja borba”, koji mnogi kritičari smatraju najznačajnijem djelom skandinavske književnosti 21. stoljeća, objavljen je posljednji, šesti dio, najavljen kao uzbudljiv zaključak epskog ciklusa jednog od najradikalnijih autora današnjice.

Piše: Željko SAKIĆ

ZAGREB – “Veličanstveni hibrid, književnost po sebi – sui generis, jedinstveno postignuće koje zahtijeva biti pročitano, “Moja borba” nije tekst koji ‘čitate’ u tradicionalnom smislu – nego ‘mjesto’ na kojemu jeste, struja u koju uronite”, neke su od ocjena kritičara najpoznatijih svjetskih listova.

To nije lako štivo, no ipak nije teško za čitanje. Izlaganje života, stvarnosti, kako se doista odvija – između svakodnevice i zabava, između mijenjanja pelena i važnih razgovora – uokviruje neke od najsnažnijih tekstova u norveškoj esejistici. “Nije to samo Knausgårdova borba za umjetnost – i s vremenom, da bude cjelovita osoba – to je i naša borba, da živimo u mračnoj hladnoći svemira. To je moja borba, to je vaša borba, to je Moja borba…”, napisao je kritičar Agderpostena.

“Posljednja knjiga Knausgårdova šestotomnog remek-djela postaje maksimalistička i metatekstualna, propitujući utjecaj koji je taj autobiografski ciklus izvršio na autorov život i na živote onih koji ga okružuju, čime je briljantno fokusiran smisao njegova projekta. Ovaj svezak uzbudljiv je zaključak Knausgårdova epskog ciklusa”, piše Publishers Weekly.

Karl Ove Knausgård (1968.) studirao je književnost i umjetnost na Sveučilištu u Bergenu. Za prvijenac “Ute av verden” (1998.) dobio je Nagradu norveških književnih kritičara kao prvi debitant u povijesti te nagrade. Njegov drugi roman “Ima vrijeme za sve” (2004.) osvojio je niz nagrada te je nominiran za Nagradu Nordijskog vijeća. Od 2009. do 2011. objavljuje heksalog “Moja borba” (Min Kamp) koji se u Norveškoj prodao u preko pola milijuna primjeraka. U razdoblju od 2015. do 2016. objavio je “Enciklopediju godišnjih doba” sastavljenu od četiri knjige: Jesen, Zima, Proljeće, Ljeto.

Prva knjiga “Moje borbe” donijela mu je prestižnu norvešku Nagradu Brage, Nagradu za knjigu godine Morgenbladet i Nagradu P2 Listeners’, te je proglašena Knjigom godine časopisa New Yorker. Godine 2015. dobiva Međunarodnu nagradu Die Welta, a 2017. visoko cijenjenu Jeruzalem Prize koja promiče slobodu pojedinca u društvu, a dobili su je samo najznačajniji pisci naše epohe. Serijal “Moja borba” preveden je na tridesetak jezika te izaziva polemike gdje se god pojavi.

Godine 2019. Karl Ove Knausgård dobio je Nordijsku književnu nagradu koju dodjeljuje Švedska akademija, a koja se smatra “malim Nobelom” za književnost.

Izvor/ Foto © Kerigma-Pia /h/ Screenshot