Napretkov svečani Božićni koncert u Sarajevu

[adrotate group="1"]

Godina 2020. u kojoj dočekujemo najsvetiji i najsvjetliji blagdan Božić posebna je po mnogo čemu. U vremenu pandemije uzrokovane koronavirusom i kada je cijeli svijet u grčevitoj borbi i strahu za osobni život, očuvanje obitelji i egzistencijalnu borbu s nevidljivim i vidljivim izazovima i neprijateljima nećemo odstupiti i bez obzira na drugačiji način izvedbe upriličit ćemo naš tradicionalni Napretkov svečani božićni koncert.

Potrudit ćemo se da još jače i snažnije i s posebnom emocijom, podignemo prašinu božićne čarolije i na svako lice koje danas pokrivaju maske, stavimo najljepši osmijeh, a notama, koje bude uspomene, otjeramo sve strahove. Napredak to može, hoće i želi, a kako, nego sa onima koji su smisao osnivanja i postojanja jednog ovakvog velikog Društva, s onima koji su temelj egzistiranja, onima na koje smo osobito ponosni, našom snagom i vjerom u jedno ljepše i bolje sutra, s onima kojima smo dali krila i pustili ih u slobodan let uspjeha, njima, našim stipendistima i članovima.

Ta divna bića, ta Napretkova vojska talentiranih i uspješnih mladih ljudi, umjetnika i profesionalaca za sve Vas, a u čast rođenja Sina Božjega, simbolike jednog novog života, ljubavi, čistog srca i nevinosti, onog bijelog neumrljanog platna života, na koje se tek trebaju upisati dani, simbolike mladosti i ljepote, upriličit će koncert, a gdje drugo, nego u instituciji koja ima snagu stubova koji su odolijevali svakom vremenu, u velelebnom Narodnom kazalištu u Sarajevu.

Napretkovi velikani, oni koji su rasli na bosanskohercegovačkom tlu, svjetski a naši, Vedrana Šimić, Katarina Kikić, Laura Kozlinger, Monija Jarak-Mikulić, Siniša Markanović, Danijel Perić, Tomislav Perić, Ivan Šarić, Leonardo Šarić, Milan Lucić, Filip Milošević, Dario Vučić i Toni Toplan uz pratnju gudačkog orkestra Sarajevske filharmonije, zajamčeno će izvođenjem tradicionalnih božićnih pjesama koje nose dah bezvremenosti, dotaći svako srce i pomilovati svaku dušu, ispuniti je mirom i najfinijim notama odškrinuti vrata odaja iza kojih miruju uspomene i oživiti snove, nade i očekivanja. Svaka izvedba bit će posebna čarobna kugla koja pokreće kotače želja i niže se u jedan cjelovit mehanizam ispunjenja, ona koja titra samo sebi svojstvenim sjajem i talentom. Imaju maštu, talent i snagu, istinski umjetnici i velikani, imaju i njeguju sve ono što je Napredak u njima prepoznao i u datom trenutku znao i nagraditi.

Za ovu prigodu, mladi skladatelj Toni Toplan iza Sarajeva skladao je Božićnu razglednicu, kao svojevrsnu simbiozu svih numera koje će biti izvedene, te na svoj i sebi svojstven način dao trajni pečat posebnosti koji nosi Napretkov svečani božićni koncert. Toplan je jedan mladi i nadasve uspješni čovjek i umjetnik koji je do sada bilježio brojne uspješne suradnje sa sva tri segmenta Narodnog kazališta Sarajevo (drama, opera, balet), te iznjedrio fantastične skladbe i to Uskrsnu poemu (2017.), Fantazija (2014.), Archaico (2018.), Povratak (2020.), bilježio se i kao autor prvog bh. koncerta za alt saksofon i orkestar (2017.), skladao muzike za dramu Feničanke (2017.), te baletni divertisman Buđenje (2020.). Pored skladanja bavi se i aranžiranjem, orkestriranjem i prilagodbom skladbi kako za manje tako i za veće sastave. I posebna je iskra talentiranosti i umijeća na koju smo osobito ponosni i koju već jesmo, ali i u budućnosti želimo njegovati, diveći se svemu što radi.

Čast je imati ovakve ljude u svojim redovima, čast je poznavati ih i disati pod istim nebeskim svodom, a čast nam je i predstaviti ih i najradosniji dan ispuniti glasovima koji nadilaze sve granice i diljem svijeta nose našu misiju i dah jednog vremena. Kao što su i sami zdravi, talentirani i uspješni, neka i u Vaše domove putem malih ekrana donesu upravo te misli koje se znaju vratiti na iskonske izvore bića, u svima nama obnoviti vjeru i nadu i dati snagu kojom ćemo savladavati sve nedaće.

Hrvatsko kulturno društvo Napredak, znajući da će ove godine izostati do posljednjeg mjesta ispunjeno Narodno kazalište, da će to biti nastup s ograničenim brojem publike i onog gromoglasnog pljeska, nasmijanih lica i poklika, iznašao je način da u suradnji s BHRT televizijom u Vaše domove unese pregršte zvjezdane prašine, stavi je pod svaki bor i ostavi dar, trajan i vječan audio zapis, kao poklon za sve Vas koji prkosite vremenu, dar koji će zajedno s nama proslaviti i 30 godina od obnove kulturnog diva i koji će upravo najnježnijim božićnim melodijama biti još jedna uspomena u riznici sjećanja.

Zažmirite i probudite samo najljepše misli, probudite sve one vrijednosti zbog kojih ste poslani da hodite zemljom, obnovite svoje želje i snagu i zajedno s nama vjerujte u našu božićnu čaroliju i u istinu došašća. I ako ne bude nitko, tu bit ćemo mi, da vas ljubimo glasom, talentom i djelom.

Kao što to i svake godine čini, tako će i ove Radio-televizija Bosne i Hercegovine, upravo na dan Božića u Vaše domove unijeti dah umjetnosti i kulture, a kao dar ostat će trajan audio zapis uz koji želimo da slavite i dočekujete neke nove i još ispunjenije blagdane.