Najava: Izložba likovnih radova akadems. slikara Zlatka Devića i otvaranje 40-te Međunardone likovne kolonije “Planinskog krajolika, Kiseljak 2020.”

[adrotate group="1"]

Najava: Izložba likovnih radova akadems. slikara Zlatka Devića i otvaranje 40-te Međunardone likovne kolonije “Planinskog krajolika, Kiseljak 2020.”

HKD Napredak Podružnica Kiseljak povodom Dana Općine Kiseljak (776 rođendana), koji se obilježava 20. srpnja, organizira izložbu slika akademskog slikara Zlatka Devića povodom 40 godina rada i otvaranje 40-te Međunardone likovne kolonije “Planinskog krajolika, Kiseljak 2020.” 15. VII. – 15. XII. 2020. koje će biti upriličene u srijedu, 15. srpnja u 20 sati u Izložbenom paviljonu Srednje škole Kiseljak.

Zlatko Dević, profesor likovne umjetnosti, rođen je u Kiseljaku 1955. godine. Osnovnu školu završio je u Kiseljaku a Srednju školu primijenjene umjetnosti u Sarajevu. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti 1979. godine u Sarajevu. Ljubav prema umjetnosti i želja raditi sa mladim naraštajima i podučavati ih u radu i ljubavi za umjetničko stvaralaštvo dovela ga je u učionice i među učenike osnovnih škola Kiseljaka i Gromiljaka gdje ostaje 40 godina. Osim rada s mlađima (učenicima) Zlatko je izuzetno uspješno radio i stvarao u slikarskoj umjetnosti. Nastalo je, u njegovom plodnom i izuzetno zapaženom radu na stotina djela u raznim umjetničkim tehnikama. Jedno je sigurno, tehnika akvarela bila posebna Zlatkova strast i u toj tehnici stvaranja postigao, po mnogima, epitet najvećeg (živućeg) akvareliste Bosne i Hercegovine. Umjetnik se ogledao i u svim drugim tehnikama ali sa kraćim razdobljima rada ili pojedinačnim uradcima koji su bili plod trenutne inspiracije ili nastojanja biti aktualan u vremenu i prostoru svoga djelovanja i rada.

Bilo koju tehniku izabrao Zlatko Dević, za uraditi djelo, uvijek je imao uporno i stalno teme koje su ga stalno zaokupljale i bile njegov temeljni poticaj u stvaranju a to je: krajolici i prirodne ljepote rodnog kraja i grada Kiseljaka sa svojim rijekama, šumama, poljima, bogomoljama, ulicama, ljudima i sve to u različitom ambijentu vremenskih godišnjih razdoblja od rascvjetalog proljeća, žitorodnog i žarkog ljeta, plodonosne i rujne jeseni do zimskih snjegova i mraza.

Zlatko, danas kao slavljenik 40 godina rada, se ima čime ponositi postignutom u likovnoj umjetnosti ali i u činjenici da je odgojio veliki broj mladih naraštaja kojima je razvio osjećaj i ljubav za umjetnost i svu ljepotu koju ona pruža bilo gledanjem ili stvaranjem. Član je ULUBIH-a od 1982. godine, više puta nagrađivan za svoj rad u slikarstvu i pedagoškom radu. Izlagao je više puta skupno i samostalno širom Bosne i Hercegovine i nekadašnje države. Rodni grad je uvijek bio uz Zlatka i njegovo napredovanje, stvaranje i postignuća koja su prepoznali i svi građanina Kiseljaka kojima jeste i bit će ponos. Posebno treba istaći da je Zlatko Dević prije 25 godina izradio heraldičko rješenje grba Kiseljaka koje je postalo simbolom ove Općine Središnje Bosne.

Čestitamo Zlatku 40 g. rada i stvaranja, zahvaljujemo na svemu učinjenom i želimo još mnogo godina plodnog i uspješnog rada uz dug život i dobro zdravlje.