Nadrealni svjetovi Salvadora Dalija u Narodnom muzeju Zadar

[adrotate group="1"]

Uz izložbu Nadrealni svjetovi Salvadora Dalija osmišljen je edukativni program koji će pomno pratiti sav nadrealni svijet koji nam je Dali doveo u Zadar.

Piše: Željko SAKIĆ

ZADAROvo ljeto sve posjetitelje u Kneževoj palači očekuju Nadrealni svjetovi Salvadora Dalija. Iako ljeto još nije službeno počelo, Salvador Dali posjetio je  Zadar i planira ostati sve do 15. listopada. Izložba Dalijevog opusa realizirana je suradnjom Narodnog muzeja Zadar i Sitre d.o.o.

Izložba naziva Nadrealni svjetovi Salvadora Dalija predstavlja izbor oko 200 najpoznatijih grafičkih listova, skulptura, tapiserija i reljefa, predmeta od keramike, stakla te poznate Dalijeve sofe.

Postavljena je s idejom da posjetitelja povede u nadrealni svijet velikog genija, osvijetli ne samo rad već i život i djelovanje tog velikog majstora i njegove nenadmašive mašte.

Na samoj izložbi možete vidjeti izbor iz njegovih opusa: Božanstvena komedija i Biblia sacra te izbor iz opusa Konji i kompletne mape Trorogi šešir, Edades de la vida i Homage Leonardu da Vinciju.

Osim bogatog izbora predmeta, u Narodnom muzeju Zadar organizirat će se i edukativni program koji će pomno pratiti sav nadrealni svijet koji nam je Dali doveo u Zadar. Osim stručnog vodstva na izložbi, koje će biti dostupno na hrvatskom i engleskom jeziku, očekuju vas radionice primjerene najmlađim i najstarijim generacijama. Imat ćete priliku sami stvoriti svoj nadrealni svijet inspiriran Dalijem i na taj način na trenutak pobjeći od realnog svijeta. Možete očekivati raznovrstan program tijekom cijelog ljeta i brojna iznenađenja, kao i nagradne igre s vrijednim nagradama stoga vas pozivamo da budno pratite stranice Narodnog muzeja i ne propustite ni jednu priliku za jedinstveni doživljaj ljeta u Kneževoj palači i nadrealnih svjetova Salvadora Dalija.

Radno vrijeme Kneževe palače od 1. do 15. lipnja je svakim danom od 9 do 20 sati, od 15. do 30. lipnja od 9 do 22, a od 1. srpnja do 1. rujna od 9 do 24 sata.

Likovne radionice ( izrada magneta, crtanje, pronađi sliku, izrada predmeta od gline) ponedjeljkom od 17 do 19 i srijedom od 10 do 12 sati. Radionice su primjerene  za djecu u dječjim vrtićima, učenike u osnovnim i srednjim školama

Radionice zračnog kista: Nadrealni Zadar

Inspiracija likom i djelom Salvadora Dalija i umjetnošću nadrealizma.

Radionice: modno crtanje i modna ilustracija, dizajn tekstila, oblikovanje uzoraka-pattern i dizajn odjeće.

Tehnike izvođenja su zračni kist, kistovi za doradu u kombinaciji s različitim crtaćim i slikarskim tehnikama koje se izvode na tekstilu. Radionice će se održavati utorkom od 9:30 do 13:30 h i četvrtkom od 17 do 20 h, a primjerene su za sve osobe od 10 godina na dalje.

Umjetnik na jedan dan: samostalne likovne radionice koje su besplatne za sve posjetitelje i nije potrebna prethodna najava

Izvor/ Foto © Kerigma-Pia /