Muzej Brodskog Posavlja: ‘Otvaranje pogleda’

[adrotate group="1"]

Program ”Otvaranje pogleda” održava se drugi put u organizaciji Muzeja Brodskog Posavlja od 21. do 23. kolovoza  2019. Program je zamišljen kao doprinos slavonskobrodskoj kulturnoj sceni u ljetnom razdoblju. 

Piše: Željko SAKIĆ

SLAVONSKI BROD – Cilj programa je omogućiti mladima s područja Brodsko-posavske županije i grada Slavonskog Broda – studentima akademija, povijesti umjetnosti i drugih srodnih obrazovnih ustanova s područja Brodsko-posavske županije i grada Slavonskog Broda, da sudjelovanjem na zajedničkom izložbeno-edukativnom projektu steknu korisnu muzejsko – galerijsku praksu.
Uloga studenata u projektu je kreiranje sadržaja programa temeljem vlastitih interesa i preokupacija, koje uključuju skupnu izložbu studenata umjetničkih akademija i drugih autora mlađih generacija u prostorima Muzeja u suradnji sa studentima – kustosima, koji će provoditi izložbeni program. Obuhvaćeni su i dodatni edukativni sadržaji namijenjeni stručnom usavršavanju sudionika, kao i kreiranje i provođenje edukativnih programa namijenjenih Brođanima svih životnih dobi. 

Ove godine program namijenjen publici je radionica Gledam, vidim, razumijem – umjetnost  čiji su voditelji profesor Tihomir Katušić i studenti povijesti umjetnosti Magdalena Polaček i Petar Matić, a održava se u srijedu, 21. kolovoza 2019., od 18.00 do 20.00 sati. Radionica Eksperimentalna grafička tehnika – otisak želatine održat će se u četvrtak, 22. kolovoza 2019., u vremenu od 10.00 do 14.00 sati, a namijenjena je studentima ali i djeci, mladima i svima zainteresiranima. Voditeljica radionice je Marija Graša,  studentica Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Zadana tema ovogodišnjeg izložbenog programa je “Kroz drugi pogled“ a referira se na fotografiju, kao medij umjetničkog izražavanja ili kao sredstvo koje umjetnici koriste u svom radu kako bi izašli iz ustaljenih granica svoje dosadašnje prakse. Na ovogodišnjoj izložbi,  čije je otvorenje predviđeno za petak, 23. kolovoza 2019. u 20 sati,  sudjeluju mladi brodski autori – Marin Ćosić, Davor Drčelić, Sara Karalić, Zvonimir Mikić,  Neven Pešut, Sara Šetina i Lea Zirdum.

Program
OTVARANJE POGLEDA/kroz drugi pogled
21.-23. kolovoza 2019.


21. kolovoz 2019., srijeda

 • 10.00 – 13.00 Camera obscura fotografska radionica
  voditeljica: Marija Graša
 • 18.00 – 20.00 Gledam, vidim, razumijem – umjetnost
  voditelji: Tihomir Katušić, Petar Matić, Magdalena Polaček

22. kolovoza 2019., četvrtak

 • 10.00 – 14.00 Eksperimentalna grafička tehnika – otisak želatine
  voditeljica: Marija Graša
 • 18.00 – 19.00 Izazov drukčijeg  I – fotografska radionica
  voditelj:  Boris Berc

23. kolovoza 2019., petak

 • 10.00 – 12.00 Izazov drukčijeg II – fotografska radionica
  voditelj:  Boris Berc
 • 13.00 – 14.00 U kadru – Eugen Varzić / Ludus

susret  s umjetnikom
Galerija umjetnina Grada Slavonskog Broda / Likovni salon „Vladimir Becić“

 • 20.00 Otvorenje izložbe  „Kroz drugi pogled“

Davor Drčelić, Lea Zirdum, Sara Šetina, Zvonimir Mikić
Marin Ćosić, Sara Stojanac, Neven Pešut

Izvor/ Foto © Kerigma-Pia/www.muzejbp.hr/