Mostarci strepe od masovnih otkaza zbog epidemije koronavirusa

[adrotate group="1"]

Piše: Ivan VRLJIĆ

Izvanredna je situacija u BiH i gradu Mostaru. Poslodavci strepe zbog pandemije koronavirusa, a radnici mnogih poduzeća zabrinuti su za vlastitu egzistenciju. Posebice su u strahu oni koji prihode ostvaruju u privatnim poduzećima i koji su preokupirani stambenim ili drugim kreditima. Na udaru su mlade obitelji koje su podstanari, a dvije su plaće jedva dovoljne za osnovne životne troškove.

U tom bi slučaju najgora stvar bila nedostatak sredstava za život ili otkaz bez otpremnine radnicima u Mostaru i okolici. Nadajmo se da će se ekonomska situacija donekle dovesti u red nakon pandemije koronavirusa, a broj nezaposlenih, koji dolaze izravno pred Zavod za zapošljavanje, više je nego porazan. Rezervacije su hotela odavno unaprijed otkazane, a turističke sezone gotovo da nema, što se teško odražava na Hercegovinu koja zadnjih godina mnogo ulaže u turistički sektor.

Prema riječima Danijele, koja dugi niz godina radi kao trgovkinja u butiku, situacija ne bi trebala postati alarmantna:

Evo ne znam, meni je sada nekako najvažnije da svi pazimo jedni na druge i da iziđemo živi i zdravi iz svega ovog, a poslije će se nastaviti živjeti kao i dosad. Trebat će nam malo duže vremena da sve dođe na svoje, a zasad ne bih paničarila pa i ako dođe do otkaza, naći će se uvijek nešto za odraditi.

Uslužni je sektor na izdisaju i mora se naći adekvatno rješenje za zbrinjavanje radnika koji su izravno pogođeni pošasti zvanom koronavirus. Banke i cjelokupna vlast, bilo na entitetskoj, županijskoj ili pak lokalnoj razini, u ovom slučaju trebaju biti objektivni i uhvatiti se u koštac sa situacijom na terenu glede ekonomske regulative. Krizni stožer HNŽ-a izvrsno radi posao unatoč nesagledivim posljedicama koje koronavirus ostavlja na pučanstvo Hercegovine i šire. Hercegovinu u svakom slučaju čekaju bolja vremena i nadajmo se da koranavirus, koliko god potraje, neće ostaviti enormne posljedice na ekonomsku računicu mnogih građana Mostara. Posebnu zahvalnost trebamo uputiti mnogobrojnim volonterima koji u ovoj ozbiljnoj situaciji pomažu starijim osobama (udruga Minores i ostali). Krizni stožer civilne zaštite grada Mostara je napravio izolatorij za građane Mostara i okolice pogođene koronavirusom i usput dezinficirao  cijeli grad. Crveni križ i Dom zdravlja izravno su pod zapovjedništvom Stožera civilne zaštite grada Mostara a Mup i policija osiguravaju potrebni  red i mir kroz policijski sat. Vrijedi spomenuti enormni trud zdravstvenih djelatnika da se okonča ozbiljna epidemiološka kriza koja ponekad podsjeća na neka druga vremena koja su manje poželjna. Stara izreka kaže da je pomagati drugom plemenit cilj vrijedan divljenja. Mostarci, koliko god ih se ponekad negativno percipiralo u javnosti, sada s ponosom mogu reći da su dorasli ozbiljnoj situaciji na terenu i da unatoč mračnom sivilu koje je koronavirus donio – šire pozitivno ozračje.