Jesen u Beču u znaku talijanske barokne umjetnosti

[adrotate group="1"]

Bečki Muzej povijesti umjetnosti novu sezonu otvara 15. listopada izložbom “Caravaggio & Bernini”, koja donosi 70-ak remek-djela talijanskog baroka, po prvi puta na istome mjestu predstavljajući slikara Michelangela Merisija da Caravaggia i kipara Giana Lorenza Berninija.

Piše: Željko SAKIĆ

BEČ – Kako se ističe u najavi, iako bečki muzej Povijesti umjetnosti posjeduje jednu od najopsežnijih zbirki Caravaggiovih radova izvan Italije, u Austriji još nikada nije prikazana izložba radova posvećena upravo njemu. Radovi generaciju mlađeg Berninija koji su znatno utjecali i na austrijsku baroknu umjetnost također su se rijetko mogli vidjeti na nekoj bečkoj izložbi. Ono što ih povezuje novo je poimanje realističnog prikaza prirode i velikih osjećaja.

Izložba “Caravaggio & Bernini”, koja će se moći pogledati do 19. siječnja 2020., najavljena je kao prava poslastica za sve ljubitelje barokne umjetnosti koja po prvi puta objedinjuje dvojicu umjetnika koji su svaki na svoj način utjecali na europsku umjetnost 17. stoljeća, priopćio je Inozemni ured grada Beča u Zagrebu.

Izložba je posvećena fenomenu procvata baroka i revolucionarnim promjenama rimske umjetnost toga doba. Koncentrirana je na umjetnička previranja koja su se između 1600. i 1650. događala u svetom gradu i koja su imala dalekosežan utjecaj na cijelu Europu. Tih nekoliko desetljeća Rim postaje magnetom za mnogobrojne talentirane umjetnike iz Firence, Napulja i Lombardije, ali i Francuske, Njemačke, Flandrije i Nizozemske.

Svi su oni eksperimentirali s novim temama i kompozicijskim rješenjima. Iz toga su proizlazili fascinantni radovi puni dinamike i strasti, a isticali su se prikazom ekscentričnih i naglih pokreta te teatralno insceniranom igrom boja. Intenzivni osjećaji prikazanih figura dočaravani su izražajnom gestikulacijom i mimikom, a umjetnički je zadatak bio emocionalno dirnuti publiku.

Izložba obuhvaća mnogobrojne posudbe iz velikih muzeja diljem svijeta, a neka od najzanimljivijih djela koja će se moći vidjeti u Beču su i Caravaggiov “Narcis” i “Dječak kojeg je ugrizao gušter”, te Beninijev model slona s obeliskom te bista kardinala Richelieua. 

Pored radova dvojice već spomenutih umjetnika u okviru izložbe moći se vidjeti i radovi umjetnika kao što su Artemisia Gentileschi, Annibale Carracci, Nicolas Poussin, Mattia Preti, Guido Reni, Pietro da Cortona, Francesco Mochi, Giuliano Finelli, Alessandro Algardi te François Du Quesnoy.

Izvor/ Foto epa/Robin Van Lonkhuijsen © Kerigma-Pia/h/