Izložba knjiga Zbirke građe o Domovinskom ratu u povodu 24. obljetnice vojno-redarstvene akcije „Oluja“

[adrotate group="1"]

U povodu obilježavanja 24. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu otvorena je prigodna izložba knjiga iz fonda Zbirke knjižnične građe o Domovinskom ratu čijim sadržajem je stavljen poseban naglasak na braniteljske postrojbe koje su sudjelovale u ovoj povijesnoj operaciji.

Piše: Željko SAKIĆ

ZAGREB – Operacija Oluja trajala je od 5. do 7. kolovoza 1995. godine te zajedno s operacijom Bljesak predstavlja ključnu vojno-redarstvenu akciju kojom je okončan Domovinski rat. Pripadnici Hrvatske vojske i policije ovom operacijom oslobodili su 18,4% ukupne površine Republike Hrvatske, vrativši u njezin ustavno-pravni poredak okupirana područja Dalmacije, Like, Korduna i Banovine.

U ovoj značajnoj operaciji je sudjelovalo sveukupno 130 000 vojnika – pripadnici pet gardijskih brigada, gardijski zdrug, samostalne gardijske bojne, 23 domobranske pukovnije, 15 pričuvnih i dvije ročne brigade, tri brigade protuzračne obrane, četiri središnjice za elektronsko djelovanje, dio topničko-raketne brigade, dio protuoklopne topničko-raketne brigade, dio inženjerijske brigade, pukovnija veze, cijelo Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, dio Hrvatske ratne mornarice i 3100 pripadnika Specijalnih postrojbi Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

Dan oslobođenja Knina, 5. kolovoza, u Hrvatskoj se obilježava kao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, a od 2008. godine i kao Dan hrvatskih branitelja.

Izložba je postavljena u prostorima Zbirke knjižnične građe o Domovinskom ratu i bit će otvorena za posjetitelje do 30. kolovoza 2019. godine – do 14. kolovoza prema ljetnom radnom vremenu, a od 19. kolovoza prema redovitom radnom vremenu Knjižnice.

Izvor/ Foto © Kerigma-Pia/ nsk