Izložba Heima Zoberniga u MSU Zagreb

[adrotate group="1"]

Heimo Zobernig, jedan od najznačajnijih suvremenih austrijskih umjetnika, prvi se put predstavlja u Hrvatskoj, zahvaljujući suradnji Muzeja suvremene umjetnosti i Galerije Kula iz Splita. Nakon predstavljanja u Splitu, slijedi otvorenje izložbe H. Zoberniga u MSU Zagreb, u utorak, 2. srpnja 2019. u 19 sati. 

Piše: Željko SAKIĆ

ZAGREB – Za tu prigodu umjetnik je odabrao radove nastale u razdoblju od 2009. do 2018. godine, realizirane u mediju slikarstva, a što je samo dio njegove bogate i medijski raznolike umjetničke produkcije.

Za stvaralaštvo Heima Zoberniga od osamdesetih godina prošlog stoljeća do danas karakteristično je načelo heterogenosti umjetničkog izričaja. Njegov opus obuhvaća različite medije, od arhitektonskih intervencija i instalacija, preko performansa, filma i videa, do skulpture i slikarstva. Umjetnik neprestano promišlja o cjelovitosti umjetničke forme i mjestu njezina izlaganja, pa se baš zato u njegovu djelu prožimaju i isprepleću različiti mediji, prostorni odnosi i stilovi. Važna karakteristika njegovog umjetničkog djelovanja je dosljedna nedosljednost, naime on vrlo vješto prelazi iz različitih formi i sadržaja, te na vrlo zaigran i duhovit način kroz svoj umjetnički rad postavlja ona bitna i temeljna pitanja o umjetničkog stvaralaštvu, njegovim povijesnim relacijama ili nasljeđu kao i samoj ideji i cilju umjetnosti.

Kustosica izložbe: Martina Munivrana

Izložba ostaje otvorena do 18.8.2019.

Izvor/ Foto © Kerigma-Pia / www.msu.hr / Screenshot YT