INTERVJU: Ivica Kovačević: „Želimo uvijek biti otvoreni prema svim ljudima, kulturama i idejama“

[adrotate group="1"]

Hrvatsko kulturno društvo Napredak ove godine obilježilo je 30. obiljetnicu od obnove svoga rada. Tijekom izborne skupštine HKD Napredak u Tuzli, rad ovog nacionalnog društva podržao je fra Josip Zvonimir Bošnjaković koji je 1990. godine bio glavni inicijator i obnovitelj HKD Napredak u Tuzli. Glavna podružnica Tuzla godinama niže uspjehe u oblasti kulture. Novoimenovani predsjednik Ivica Kovačević za Hrvatski glasnik kaže da Napredak kroz svoj rad okuplja brojne ljude kako bi se u tom zajedništvu i sinergiji snaga rađale i ostvarivale nove ideje.

Razgovarala: Ivana Perić, Hrvatski glasnik

HGHrvatsko kulturno društvo Napredak ove godine obilježava 30 godina od obnove svoga rada. Kada se osvrnete na proteklo razdoblje, koliko dobroga je Naredak pružio ljudima ?

Kovačević: Izuzetno mi je drago biti na čelu institucije koja je ostavila dubok trag u kulturi Bosne i Hercegovine. Prvenstveno mi je drago što sam naslijedio velike ljude koji su prije mene vodili HKD Napredak. Biti predsjednik za mene predstavlja čast, ali ujedno i veliku obvezu. Uz pomoć prijatelja i upravnog odbora pokušavamo se predstaviti u najboljem svijetlu. Uspješno surađujemo sa Franjevačkim samostanom u Tuzli, iz te kuće je sve krenulo, pod palicom Fra Josipa Zvonimira Bošnjakovića. Nakon njega mijenjali su se gvardijani u Franjevačkom samostanu, ali potpora je uvijek bila ista. Trideset godina poslije djelujemo isto, na naše zadovoljstvo i svih građana. Ponosni smo na projekte koje smo uspjeli ostvariti tijekom godina i kojima smo željeli oplemeniti živote svih nas, osobito bih želio istaknuti Međunarodnu likovnu koloniju Breške i naš list, sada web portal Hrvatski glasnik.

HGHKD Napredak aktivno djeluje usprkos aktulanoj pandemiji Covid19.  Pored Međunarodne likovne kolonije Breške predstavili ste premijerno i Napredkov trio MusicaSalinea iz Tuzle?

Kovačević: U razgovoru generalnim predsjednikom Napretka u Sarajevu Nikolom Čičom, odlučili smo predstaviti nove sadržaje i došli smo na ideju o formiranju tria. Uz pomoć Fra Franje Ninića odlučili smo se na ime Musica Salinea. Imamo tri sjajne glazbenice iz Tuzle Alma Hodžić – Pašić, iz Banja Luke Lidija Paulin i iz Središnje Bosne Anamarija Marić. Tri vrsne glazbenice koje su u zadnjih mjesec dana održale već tri koncerta. Radujemo se novim izazovima i smatramo da ih očekuje jako lijepa budućnost.

HGHrvatski glasnik je list po kojem je HKD Napredak prepoznatljiv, njegovo prvobitno osnivanje bilo je za vrijeme Božića 1992. godine. Ove godine izrastao je u web platformu, kako ste došli na ideju o prelasku?

Kovačević: Svjesni smo da vrijeme printanih medija prolazi. Veliki mediji će ostati, ali mali kao što je naš Hrvatski glasnik moraju se domišljati nekim novim načinima i prilagođavati se. Glasnik je izlazio od 1992. godine i bio je sinonim za Napredak u Tuzli. U najtežim vremenima on je bio glasnik mira, glasnik nade i optimizma. Godinama je bio prenositelj pozitivnih priča iz ovog kraja. Nakon svjetske finansijske krize 2008. godine bio je primoran usporiti sa izdavanjem. Izlazio je jednom mjesečno, nakon krize svakih nekoliko mjeseci. Ove godine odlučili smo Glasnik prebaciti na web platformu i ukazati se u novom svjetlu. Iza priča stoji Maja Nikolić koja je dopredsjednica Napretka u Tuzli i koja je ujedno glavna urednica portala. U proteklih par mjeseci odlučili smo stranicu povremeno popunjavati pozitivnim pričama, ideja je da od početka naredne godine stranica potpuno krene sa radom. Želimo prikazati rad Napretka, ali i govoriti o kulturi na našim prostorima.

HGNapretkove podružnice djeluju diljem Bosne i Hercegovine. Jeste li s drugim  podružnicama planirali zajedničke projekte u narednom periodu?

Kovačević: Upravo je to bila jedna o mojih ideja. Napredak u BiH radi uspješno, ali nije postojala praksa da mi unutar nas izmjenjujemo sadržaje koje radimo. Moj cilj je upravo u tom pravcu djelovati. Želim predstaviti Napretkovim podružnicama u BiH ono najbolje što Napredak u Tuzli radi, ali ujedno i Tuzli predstaviti rad drugih podružnica. Početkom naredne godine napraviti ćemo jednu vrstu retrospektive o radu Naretka u protekloj godini, predstaviti će nam se niz Napretkovih podružnica. Organizirat ćemo koncerte, izložbe slika, predstavljanje knjiga. Pokušat ćemo prikazati naše sadržaje, a kao krunu želimo prikazati i Međunarodnu  likovnu koloniju.

HGNajavili ste kulturni događaj “Advent s franjevcima u Srebrenici” u suradnji sa Franjevačkim samostanom „Sv. Petra i Pavla“ u Tuzli.  Koja je poruka  ovog važnog i jedinstvenog događaja?

Kovačević: Ideja je došla od fra Franje Ninića, župnog upravitelja u Srebrenici. Nalazimo se u Božićnom vremenu i najradosnijem vremenu za kršćane. Želimo ljudima u Srebrenici pružiti poruku mira, nade, ljubavi i optimizma. Svjesni smo svih tereta koje ta sredina nosi, svega što se dešavalo u prošlosti. U cilju nam je ljudima u Srebrenici pokloniti jedan znak toplote i bratskog odnosa. Koncert Naretkovog tria, izložba slika i jedno poučno predavanje objediniti će jednu prekrasnu večer koja će poslati jaku prijateljsku poruku s naše strane.

HGSvake godine HKD Napredak u suradnji sa Franjevačkim samostanom Sv. Petra i Pavla u Tuzli tradicionalno organizira Božićni koncert.

Kovačević: Božićni koncert u Tuzli planiran je za 19. prosinac. Danas imamo mnogo mogućnosti prikazati sadržaje bez obrzira imamo li publiku uživo. S obrzirom na postojeću situaciju teško je govoriti hoće li publika biti prisutna, ali koncert je svejedno u pripremi. Na koncertu će nastupiti Vedrana Šimić sopranistica, Siniša Markanović bariton i gudački kvartet Sarajevske filharmonije. Koncert će biti prenošen putem naše facebook stranice uživo, jer svjesni smo da svi naši sugrađani neće biti u mogućnosti doći. Nadamo se da će naši gledaoci pogledati koncert i osjetiti barem dio atmosfere.

HGVaše društvo uspijeva i pored nametnute socijalne distance zbližiti ljude, putem dobrih i pozitivnih priča i događaja. Koju poruku Napredak poručuje u razdoblju došašća?

Kovačević: Pred ljudima su dvije opcije, hoćemo li se mi zatvarati pred drugima ili ipak ostati otvoreni za svakoga. Moj stav je, biti otvoren prema drugim ljudima i kulturama i idejama. Mislim da je ključna poruka Božića upravo to, kroz to dolazi mir, sreća i zadovoljstvo. Težimo svi ka pozitivnim emocijama, ali tijekom života se vremenom izgubimo. Mi kroz naš rad pokušavamo okupiti ljude, u zajedništvu se rađaju nove ideje i smatram da je to smisao našeg djelovanja.