Boćarski klub “Napredak” Vila

[adrotate group="1"]

Boćarski klub “Napredak-Willa” utemeljen je u ljeto 2005. godine, pod imenom BK “Willa” od zaljubljenika u boćarski sport iz sarajevskog naselja Čengić Vila.

Službena natjecanja započeo je u 2006. godini u Drugoj ligi Bosne i Hercegovine.

Prvu prvenstvenu utakmicu klub je odigrao protiv BK “Dračevo” iz Dračeva i izgubio 12:2. Prvi osvojeni službeni bod u prvenstvu za klub je ostvario u brzinskom izbijanju Rešad Buzaljko. U toj sezoni klub je izgubio sve prvenstvene utakmice.

Klub je izvršio reorganizaciju 2008. godine i ušao u obitelj sportskih udruga SD “Napredak” Sarajevo, te je pored imena Willa dodao i na Napredak koje i danas nosi. Za predsjednika kluba izabran je Drago Dodlek. Prvu domaću i gostujuću pobjedu klub je ostvario protiv BK “Zrinjski” iz Mostara. U tom razdoblju klubu je pristupio bivši reprezentativac Jugoslavije Ranko Miljković. Klub je postao stabilan drugoligaš.

Godine 2010. klub gradi boćarski stadion s četiri zoga u ilidžanskom naselju Stup, i od tog razdoblja BK “Napredak-Willa” konstatno igra iz godine u godinu u play off-u za ulazak u prvu boćarsku ligu.

Godine 2013. klub igra finale play off-a za ulazak u prvu ligu protiv BK “Dračevo” i u dvije utakmice rezultat glasi 24:24 a uz bolju “punat” razliku u Prvu ligu plasirali su se boćari Dračeva.

U 2014. godini BK “Napredak-Willa” igrao je polufinale Kupa BiH protiv, te godine pobjednika kupa, BK “Bura” iz Posušja. U Posušju je izgubio utakmicu.

U Prvu boćarsku ligu BiH klub je ušao 2015. godine nakon pobjede protiv BK “Čapljina” i taj rezultat se smatra za najveći uspjeh kluba. Pored prvenstvenih i kup utakmica klub organizira turnire u bakelitnoj boći za veterane te održava Školu boćanja za omladince. Od istaknutih svjetskih igrača na uskrsnim turnirima u boćanju koje je klub organizirao nastupili su bivši svjetski i europski prvaci: Markica Dodig, Tomislav Kolobarić i Dario Stojčić.

Boćarski klub Napredak Willa 2017. i 2018. godinu pamtit će po velikom broju uspješnih nastupa svojih boćara u BiH i regiji.

Nakon velikih uspjeha bh. boćara sarajevskog Napretka u 2017. gdje su Drago Dodlek i Muhidin Dizdarević postali prvaci države u parovima, kao i Vladimir Kanevčev u pojedinačnoj konkurenciji, sa uspjesima ovog kluba nastavilo se i u 2018. godini.

Napredak je u natjecateljskoj sezoni 2018. ostvario niz rezultata vrijednih pažnje, od kojih izdvajamo one u Prvoj boćarskoj ligi BiH. U Čapljini 23. i 26. lipnja održano je prvenstvo u boćanju u disciplini par klasično, gdje su Osman Ganić i Drago Dodlek osvojili treće mjesto i nastavili dobre rezultate u ovoj disciplini.

Napretkovi boćari su na prvenstvu BiH u preciznom izbijanju, Dodlek i Ganić su podijelili drugo mjesto, a treći je bio Draženko Ćuk. Potom je održano i prvenstvo u disciplini pojedinac klasično 13. i 14. listopada u Grudama. Tu je Ganić bio prvak BiH, a Kanevčev je bio treći.

Ni omladinci nisu zaostajali mnogo. Kenan Bašić i Damir Bajić pozvani su da igraju za reprezentaciju BiH do 18 godina na Međunarodnom Božićnom turniru.

Dobar rezultat ostvaren je i na Međunarodnom boćarskom turniru u Kranju, gdje je u vrlo jakoj konkurenciji i uz sudjelovanje velikog broja kvalitetnih igrača, europskih i svjetskih prvaka, zauzeto šesto mjesto.