40 godina rada Zlatka Devića: Umjetnost je učinio dostupnom- svakom čovjeku

[adrotate group="1"]

Uz poštivanje epidemioloških mjera u paviljonu Srednje škole “Ivan Goran Kovačić” u Kiseljaku sinoć je upriličena izložba slika Zlatka Devića povodom 40 godina rada i djelovanja ovog akademskog slikara. Događaj je iskorišten i za otvaranje 40. međunarodne likovne kolonije “Planinski krajolik, Kiseljak 2020” a organiziran je povodom Dana općine Kiseljak.

“Ciklus gnijezda koje sam počeo zadnjih godina je rezultat moga intimnog privatnog stanja, jer smatram da sam u svojoj obitelji našao svoje gnijezdo, a važnija je čak i od poziva kojim se bavim”, istaknuo je autor izložbe.

Dević je u pozdravnom govoru naglasio kako je imao veće izložbe i u akademskom smislu značajnije, ali da ovu sinoć otvorenu smatra krunom svoga rada, te je posebno zahvalio publici, istaknuvši kako je umjetnost mrtva ako nije prisutna u životima običnog čovjeka.

U uvodnoj riječi Ivo Miro Jović istaknuo je da uz svoj umjetnički rad, Zlatko Dević već 40 godina doprinosi i u odgoju i obrazovanju učenika, a pored svega je skroman i pomalo samozatajan obiteljski čovjek.

“Zlatko je neklasičan pedagog i neklasičan umjetnik, ali je iznad svega i umjetnik i pedagog. Stoga sam ponosan što je obljubljen u našoj Općini, a vjerujem da je rijetka kuća u Kiseljaku koja nema neku sliku s Devićevim potpisom”, rekao je Ivo Miro Jović.

“Nikad nije težio tome da djelo bude na visokoj cijeni, nego da bude dostupno svakom čovjeku, u tome i jest veličina njegove vrijednosti”, zaključio je Jović.

Vrijedi istaknuti kako je upravo Dević prije 25 godina izradio heraldičko rješenje grba Kiseljaka, koje je postalo simbolom naše Općine. Izložbu su organizirali Općina Kiseljak i HKD Napredak Podružnica Kiseljak.

“Moram reći da se divim ljudima poput Zlatka Devića, koji 40 godina rade svoj posao prije svega iz ljubavi. Svi znamo koliko je ova sredina teška, te kako je teško financijski opstati, a on je unatoč svemu tome na svojevrstan način podigao reputaciju ove Općine. Nažalost ova država takve ljude ne prepoznaje”, rekao je Josip Križanović, dopredsjednik HKD Napredak, te skrenuo pozornost na problem umjetnika i umjetnosti u Bosni i Hercegovini.

Ambijent je na klaviru glazbeno upotpunio prof. mag. Franjo Martinčević.