Završila Lovrečeva – krčka manifestacija koja se održava još od 16. stoljeća

Krčki sajam Lovrečeva najdugovječnija je tradicijska manifestacija na sjevernom Jadranu koja se u Krku održava od 16. stoljeća. U trodnevnoj manifestaciji održan je niz događanja – od srednjovjekovnog sajma, turnira u mačevanju, radionica tradicijskih vještina do gastronomske ponude.

Piše: Željko SAKIĆ

KRK – Za mngobrojne goste, svakako najatraktivnije, bilo je natjecanje u ručnom rezanju pršuta, jedino takvo u Hrvatskoj, na kojem je nastupilo deset ekipa, a najbolje fete narezala je ekipa grada Krka. Turisti vole tekve manifestacije, kaže direktorica turističke zajednice Nataša Jurina.

Sajam se održavao na trima lokacijama – Gradskoj rivi, Trgu Kamplin i Veloj placi, a tijekom tri dana na sajmu su se održale radionice srednjovjekovnih plesova za djecu, izrade suvenira od otpadnoga materijala te predstave o obitelji Frankopan i životu u srednjem vijeku.

Za najmlađe je priređena radionica izrada ribica od gline, potom lutkica od kukuruznoga lista i vjenčića, a Dramski studio Frankopan podučavao je djecu da izrađuju i animiraju lutke od papira.

Na programu su bile i radionice filcanja vune, glagoljice te izrade sitnih suvenira od gline.

Priredilo se i natjecanje u ručnom rezanju pršuta za predstavnike javnih medija i ugostitelja te streličarski turnir za djecu i odrasle. U glazbenome dijelu programa nastupila su krčka folklorna društava.

Posjetitelji su mogli kušati i domaće specijalitete, poput krčkoga pršuta, sira, maslinova ulja, šurlica i žlahtine.

Sajam su organizirali Turistička zajednica grada Krka i Grad Krk.

Izvor/ Foto Grad Krk © Kerigma-Pia/h/