Završen festival pustolova “Mate Svjetski”

Promocijama knjiga splitskoga bajkera Željana Rakele i alpinista Stipe Božića završen je u nedjelju navačer festival pustolova “Mate Svjetski” posvećen hrvatskom svjetskom putniku Mati Šimunoviću (Stilja kod Vrgorca,1900. – Vrgorac, 1969.).

Piše: Željko SAKIĆ

Drugu i završnu večer toga festivala što se već petu godinu održava u rodnim Stiljima toga najpoznatijeg hrvatskog svjetskog putnika, publici se najprije predstavio Željan Rakela s knjigom i putopisnim predavanjem “300.000 kilometara motoavanture” opisavši u knjizi iskustva s puta duga 300.000 kilometara koliko je u sedam godina prešao na svom motoru BMW R 1200 GS Adventure.

Rakela je obišao pet kontinenata na jednom motoru po svim cestovnim i vremenskim uvjetima. Svoje doživljaje i iskustva predstavio je kroz fotografije i video isječke snimljene po zemljama kamo je putovao.

Putovao je i stjecao iskustva od užarene Sahare preko Murmanska do najsjevernije točke Europe, ledenoga Nordkappa, od najvruće pustinje na svijetu Dasht-e Lota u Irano do hladnih Himalaja, potom uzduž i poprijeko Zemaljskom kuglom, od egipatskih piramida i najvećega slanog jezera u Sahari Chott el Djerida preko niza europskih država do Sjeverne Amerike i njenih prostranstava, od brdovitoga Balkana do bespuća daleke Australije.

Spomenuo je i niz zanimljivih događa, poput vjenčanja austrijskoga pustolovnog para u Nepalu kojima je bio kum, do stradavanja u Rusiji kad ga je automobilom pokupio ruski vozač i nanio mu teške ozljede – prijelom lijeve noge i desnog stopala pa je morao prekinuti započeti put oko svijeta.

U drugom dijelu večeri poznati hrvatski alpinist Stipe Božić predstavio je monografiju “San o Everestu”. Povodom svoga prvog uspona na Mount Everest, koji se zbio prije 40 godina, 15. svibnja 1979., alpinist, pisac, televizijski snimatelj, član HGSS-a i autor mnogih dokumentaraca, Stipe Božić ponovno se priprema na Himalaju i to prema 6189 metara visokom vrhu Imja Tse. Uoči toga pothvata napisao je monografiju “San o Everestu” 

Mate Šimunović krenuo je pak na put 1928. i tijekom 19 godina s psom Globusom prevalio je biciklom, pješice i jedrilicom 360.000 kilometara na pet kontinenata. Na svom putovanju obišao je 70 države, a stigao je i do brojnih otoka u Indijskom i Tihom oceanu. Mate je o svojem putovanju vodio dnevnik i snimio brojne fotografija.

Svojedobno su o njegovim putovanjima pisale ugledne novine poput New York Timesa, La Prensa, El Telegrafo i niz drugih, a Stipe Božić je o njegovim putovanjima snimio dokumentarni film “Mate Svjetski”.

Izvor/ Foto © Kerigma-Pia/h/