Za vikend u Zagorje na Bučnica fest i LegendFest

U Zagorskim Selima u nedjelju će održati 5. Bučnica fest, dan prije dvor Veliki Tabor ugostit će 2.  LegendFest, kulturno – turističku manifestaciju kojom se želi predstaviti i promovirati nematerijalna kulturna baština. 

Piše: Željko SAKIĆ

ZAGREB/ZAGORSKA SELA Bučnica fest, natjecanje u pripremanju istoimenog specijaliteta te promotivna i prodajna izložba proizvoda i jela od buča, ove će godine okupiti rekordnih 13 natjecatelja, ugostitelja i obrta.
 Najbolju bučnicu izabrat će stručni žiri u sastavu Branko Čukelj, Martina Geršak i Ankica Vinković, a demonstraciju izrade tog specijaliteta vodit će  Ana Žnidarec, najavio je u ponedjeljak direktor TZP Milan Kladnički na konferenciji za novinare u Zagorskim Selima.  
 Ta gospodarska i turistička manifestacija počinje u 11 sati, pokrovitelji su joj Ministarstvo poljoprivrede i Krapinsko – zagorska županija. 

Zmajevi u središtu pozornosti 
 Ovogodišnji LegendFest  bit će posvećen zmajevima, pratit će ga bogat program i zanimljive radionice, predstave i koncerti, to je obiteljski festival i pozivamo cijele  obitelji na lijepo subotnje druženje, poručio  je Ivo Zidarić, predsjednik Udruge Val kulture koja u suradnji s Muzejima Hrvatskog zagorja organizira taj Festival. 
 LegendFest počinje u 17,30 sati, završava u 23 sata spaljivanjem velikog zmaja, umjetničke kreacije slamaland artista Nikole Fallera. 

Zašto je za temu izabran upravo zmaj, objasnila je  etnologinja i kulturna antropologinja Kristina Pavlović. „Zmaj je mitsko biće koje je duboko ukorijenjeno i u Zagorju, osobito u desinićkom kraju. Središnja crkva u Desiniću je crkva sv. Jurja koji je ubio zmaja, a s druge strane nam je i Jezero Klanječko za koje se također vezuje legenda o zmaju, on se probudio, tresnuo repom i tako je nastalo Jezero Klanječko“, rekla je Pavlović.

Podršku projektima Bučnica fest i LegendFestu dao je krapinsko-zagorski župan Željko Kolar. Pozvao je obitelji da dođu i upoznaju dio povijesti, te da se dobro zabave, objavila je Krapinsko-zagorska županija

Izvor/ Foto TZ Krapinskozagorska © Kerigma-Pia/h/