Vojnovićev ‘Geranium’ za kraj dramskog programa jubilarnih 70. Igara

‘Geranium’, prema istoimenoj pripovijetki Ive Vojnovića te pripovijetki „Otok“ iz zbirke „Molitva na šetalištu“ Antuna Šoljana, u režiji Marine Pejnović i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla, treća je premijera na 70. Dubrovačkim ljetnim igrama, najavljeno je na konferenciji za medije. Premijera predstave održat će se u utorak, 20. kolovoza, u parku Umjetničke škole Luke Sorkočevića, a reprizne izvedbe slijede 21., 22., 23. i 24. kolovoza. 

Piše: Željko SAKIĆ

DUBROVINK – Glumica Doris Šarić Kukuljica, koja nosi glavnu ulogu Mare, rekla je kako Vojnović u svim dramama kroz ženska lica opisuje sebe, dio svoje ženske prirode.

“Ženska lica imaju jake moralne integritete i stavove, bez obzira koliko bile njima zarobljene. Vojnović u svim djelima okruni vrijednosti, a danas te vrijednosti nisu okrunjene, već su trenutačne, vrlo brzo se potroše. Danas smo puno više sami, nego u vrijeme Vojnovića”, rekla je Šarić Kukuljica.

Dodala je da “samo imamo iluziju da smo s nekim, a zapravo se osamljujemo”.

“Mi koji smo u kazališnom svijetu ipak smo bliži jedni drugima, jer barem taj tren na sceni, kad govorimo tuđe tekstove, pogledamo se u oči i u nekom smo fizičkom kontaktu, možemo osjetiti što bi bliskost trebala biti u životu“, ustvrdila je Šarić Kukuljica.

Redateljica Marina Pejnović poručila je kako je „Geranium“ priča o samoći i onima koje ne vidimo i ne čujemo.

“Današnji svijet nas dovodi do tog trenutka i sve smo više otuđeni, a Vojnović se time bavio još 1880. godine. Kroz Šoljanov ‘Otok’, djelo koje dokazuje da je čovjek sam i u skupini, htjeli smo dodatno pokazati Vojnovićev determinizam. Adaptacija je puna filmskih rezova i skokova, čime smo podijelili prostor u kadrirane situacije“, poručila je Pejnović.

Dramaturg Ivan Penović istaknuo je poseban izazov adaptacije proznih djela, pogotovo Vojnovićevog prvog rada.

“Zanimljivo je vidjeti u Vojnovićevom mladenačkom rukopisu koliko je spreman i koliko već zna što će se događati ostatku njegova opusa. Već u ovom djelu otvara sve motive i poteze koje će kasnije iskoristiti. Ovo je priča koja se ponavlja više od ikakve unikatne radnje i tu leži najveći dramaturški izazov”, izjavio je Penović.

Intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski izjavila je kako premijera okrunjuje uspješnu i raznoliku kazališnu sezonu 70. Igara, a uz to je riječ o praizvedbi.

‘”Geranium’ je Vojnovićevo prvo djelo iz opusa novela tiskano u „Vijencu“ 1880. godine, kad je Vojnović imao tek 23 godine. Bogat dramski opus mitskog pisca Igara je u 70 godina festivala bio prikazivan kroz dva djela: Ekvinocijo i Dubrovačka trilogija, a sad ga promatramo iz šireg spektra“, podsjetila je Ruždjak Podolski.

Pomoćnik intendantice za dramski program Saša Božić rekao je kako je „Geranium“ prilika za otkrivanje manje poznatih ili zaboravljenih dijelova opusa hrvatskih klasika.

“Adaptacije proznih djela su izvrstan način da redatelji i umjetnici oslobode svoj kreativan rukopis. U ovom slučaju riječ je o vrlo mladoj autorskoj ekipi, koja je hrabro pristupila adaptaciji djela, interpolirajući u njega ‘Otok’ Antuna Šoljana kao svojevrsno snoviđenje, čime se pokazuje da smo uvijek sami, čak i kad smo u paru“, izjavio je Božić.

Autorski tim predstave čine Marina Pejnović (režija i adaptacija), Ivan Penović (dramaturgija i adaptacija), Zdravka Ivandija Kirigin (scenografija), Barbara Bourek (kostimografija), Josip Maršić (glazba), Elvis Butković (oblikovanje svjetla), Maro Martinović (jezični savjetnik), Antonela Tošić (asistentica dramaturga), Vesna Sretović-Čeljo (dekoracije cvijeća) i Virginija Bolfek (inspicijentica).

Igraju Doris Šarić Kukuljica, Irena Tereza Prpić, Nikola Baće, Dajana Čuljak, Jelena Miholjević, Tena Nemet Brankov, Nataša Dangubić, Marin Klišmarić, Filip Detelić, Iva Šimić i Romano Nikolić.

Premijera predstave „Geranium“ na programu je 70. Igara u utorak, 20. kolovoza, u parku Umjetničke škole Luke Sorkočevića, a reprizne će izvedbe biti 21., 22., 23. i 24. kolovoza.

Izvor/ Foto © Kerigma-Pia/www.dubrovnik-festival.hr/