Vojni zrakoplovi ispuštaju vodu na Amazoniju u borbi brazilske vojske protiv požara

Brazilski vojni zrakoplovi bacaju i ispuštaju vodu na opožarene šume u saveznoj državi Rondonia u Amazoniji.

Piše: Željko SAKIĆ

Predsjednik Jair Bolsonaro je odobrio vojne operacije u sedam saveznih država za borbu protiv požara u Amazoniji na zahtjeve za pomoć koje su uputile njihove lokalne vlade, rekla je glasnogovornica njegova ureda.

Video snimka koju je objavilo ministarstvo obrane pokazala je vojni zrakoplov izbacuje tisuće litara vode iz dvije divovske sapnice leteći kroz oblake dima blizu krošnja drveća.

Reakcija je uslijedila nakon što su čelnici zemalja G7 koji se sastaju u Francuskoj izrazili veliku zabrinutost zbog požara.

Francuski je predsjednik Emmanuel Macron u nedjelju rekao da G7 priprema dogovor o pružanju “tehničke i financijske” pomoći zemljama pogođenim požarima u Amazoniji.

Blizu 80.000 požara zabilježeno je diljem Brazila do 24. kolovoza, što je najveći broj od 2013., prema agenciji za istraživanje svemira INPE.

Osim Rondonije brazilska vlada treba objaviti pojedinosti operacija za druge savezne države. Ministarstvo obrane je objavilo da je u brazilskoj sjevernoj regiji Amazoniji na raspolaganju 44.000 vojnika.

Izvor/ Foto © Kerigma-Pia/h/