‘$ve› j€ u novcu’ Bacača Sjenki premijerno u Zagrebu prije ‘Južne turneje’

Nakon radioničkih izvedbi u CSS stalnom teatru inovacija u Udinama i u višoj ekonomskoj školi u Trstu projekt – radionica ‘$ve› j€ u novcu’ premijerno će biti izvedena u Zagrebu u Kulturno informativnom centru u subotu, 7. rujna, u 21 sat. Bacači Sjenki time započinju novu sezonu 2019.-2020. te kreću na južnu turneju projekta premijernim izvedbama u Dubrovniku (Art radionica Lazareti, 9. rujna), Podgorici (Festival Fiat, 11. rujna) i Skoplju (Festival MOT, 18. rujna).

Piše: Željko SAKIĆ

ZAGREB – Homo sine pecunia est imago mortis (u prijevodu: Čovjek bez novca je slika smrti ) uči nas stara latinska poslovica. Projekt “$v€ j€ u novcu” se bavi odnosima društvenih i materijalnih vrijednosti s jedne i novca s druge strane, a sve iz perspektive osobnih narativa, stvarnih financijskih tokova novca, permanentne ovodobne financijske krize te ambivalentnom ulogom novca u cijelokupnoj društvenoj razmjeni. Koncept projekta vezan je uz najavljenu bankarsko-finacijsku “revoluciju” na svjetskom tržištu, te u stvarnom vremenu prati paralelne odabrane financijske operacije, ulaganja i njihove posljedice.

Projekt-radionicu-predavanje “$v€ j€ u novcu” režira i vodi Boris Bakal, a osim hrvatskih umjetnika u njemu sudjeluju slovenske redateljice, koreografkinje, plesačice i glumice Elena Husu i Daša Grgič kao i talijanski umjetnici Adriano Girardi, Manuel Butus i Matteo Sabattini.

U fazi pripreme projekta “Sve je u novcu” sudjelovali su i pisac, glumac i redatelj Maurizio Zacchignia, glumica Maria Grazia Plos, fizičar, povjesničar ekonomije te dramski pisac Guido Chiarotti, likovni umjetnik Massimo Racozzi, performer i multimedijalni umjetnik Marijan Crtalić te brojni drugi hrvatski, slovenski i talijanski suradnici.

Projekt sufinanciraju: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Regija Friuli Venezia Giulia te Grad Zagreb.

Izvor/ Foto © Kerigma-Pia/ KIC