VAR ‘debitira’ na Maksimiru, evo kako izgledaju posljednje pripreme

Uoči prvog dvoboja doigravanja za Ligu prvaka u kojem će Dinamu danas od 21 sat biti domaćin norveškom prvaku Rosenborgu, na Maksimiru se održavaju posljednja testiranja VAR tehnologije koja će prvi put debitirati na hrvatskom tlu.

Piše: Željko SAKIĆ

ZAGREB – U proljeće se VAR očekuje i u Prvoj HNL, ali debi će na Maksimiru doživjeti u utakmici doigravanja. UEFA će za VAR u Zagrebu koristiti kombi koji će biti na parkingu stadiona i tamo će suci pregledavati sporne situacije.

Danas su održane posljednje pripreme te su simulirane situacije s crvenim kartonima, penalima i zaleđima dok je sudac pregledavao situacije na monitoru. Dinamo je samo trebao osigurati parking, struju i instalacije, a za sve ostalo se pobrinula UEFA. 

Komentirao je Bjelica i VAR sustav koji će danas biti na Maksimiru.

– Regularnost se povećava s VAR-om, tu nema dilema. Ali on nam oduzima emocije. Kad zabijete gol, vi ćete stajati prekriženi na linijil čekajući da VAR potvrdi da je gol, i onda kad potvrdi da je gol opet ćete skakat. Radujete se, ali nakon jedne minute. Vidjet ćete u HNL-u kada dođe pa će biti raznih problema s potenciranjem prekršaja, igranja rukom. Problem je što je stigao VAR, a nitko od nas ne zna što je to. Niti igrači, ni vi novinari. Nije dovoljno bilo edukacije. Shvatit ćete to kad dobijete predavanje u VAR-u, objasnio je Bjelica i dodao: 

– Upozorit ćemo igrače da moraju igrati do kraja, VAR uvijek može poništit gol, on sve vidi, nema laktarenja. Bilo bi mi draže da smo imali neko predavanje pa da dečki vide neke situacije, rekao je trener modrih.

Glavni sudac utakmice Dinama i Rosenborga bit će Talijan Daniele Orsato.

Izvor/ Foto Sanjin Strukić pixsell © Kerigma-Pia/hrt