Umjesto Bentleya ili Rolls-Roycea u Londonu možete unajmiti tenk

Zateknete li se u Londonu imat ćete priliku unajmiti neobičnu limuzinu – vojni tenk, prenosi internetska stranica motor1.com.

Piše: Željko SAKIĆ

LONDON – Golem, impresivan i bučan, tri su ključne riječi kojima Nick Mead, vlasnik tvrtke za najam tenkova opisuje ovo gargantuansko remek-djelo, tenk ‘Limo’.

Njegov kolega i suvlasnik tvrtke, Tod Chamberlain, smatra da je bolji onaj pod nazivom ‘Rolling Thunder’.

Tenk ‘Limo’ je vjerojatno prvi i jedini produženi tenk na svijetu koji je moguće unajmiti. 

Svi oni koji smatraju da najam Bentleyja ili Rolls-Roycea za specijalne prilike više nije hit, sada imaju neobičnu alternativu.

Meadova priča s tenkovima započela je prije 30 godina kada je kupio dva primjerka. Tada mu je cilj bio jednoga zadržati, a drugoga prodati, no i prije nego što su mu isporučeni jedna je tvrtka željela unajmiti tenk pa je Mead u samo jednome danu ‘vratio’ više od polovine uloženog novca.

Shvatio je da je riječ o odličnoj poslovnoj prilici. Produženi tenk u potpunosti je legalno prijevozno sredstvo za cestovnu vožnju po Velikoj Britaniji, no pritom mora koristiti gusjenice s gumenom zaštitom da se kolnici ne bi oštetili. 

Premda je tenk golem i vrlo težak, njime nije teško upravljati jer se njegov središnji dio okreće. Dosad je prijavljena samo jedna nezgoda – tenk je ‘otkinuo’ retrovizor jednoga kombija za vrijeme vožnje po Londonu.

Najniža cijena po kojoj je moguće unajmiti tenk je 1600 funta ili oko 1762 eura, a najviša 2000 funta. Teži 17,5 tona, a maksimalna brzina kojom se smije kretati je 32 km/h. 

Izvor/ Foto EPA/JONAS NOLDEN © Kerigma-Pia/h/