U Vitezu održan spektakularni koncert akademskih glazbenika iz Istočnog Sarajeva

Da se u Vitezu izuzetno poštuju i cijene uspješni ljudi iz svih sfera društvene zajednice, govori činjenica kako je na sinoć održanom koncertu, dvorana Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” u Vitezu bila ispunjena do posljednjeg mjesta. Gošće sinoćnjeg koncerta bile su akademske glazbenice s Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu Danijele Gazdić (harmonika) i Dejane Hršum (sopran) poznatije kao “Duo Lagrimas”. Glas kao najsavršeniji muzički instrument i harmonika, koja svojim zvučnim i tehničkim mogućnostima dočarava vokalnost u izvođenju, daju duetu “Lagrimas” prepoznatljiv način i stil interpretacije.

Viteškoj publici predstavile su se izvođenjem kako regionalno, tako i svjetski poznatih skladbi. U prvom dijelu koncerta nastupile su sa skladbama: D. Jenko: Gdje di dušo, gdje si rano , D. Golemović: Ciklus ciganskih pjesama, D. Jovančić: Preletješe ptice lastavice; A što ćemo ljubav kriti te skladbom Jovano, Jovanke.Poseban gost koncerta bio je aktivni član HKD “Napredak” Vitez, mladi i uspješni glazbenik iz Viteza, student Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu Marko Plavčić, koji je između dva dijela koncerta svirao skladbe D.Bobića: Sonata broj 2, prvi, treći i četvrti stav. Svojim nastupom, Marko je po tko zna koji put pokazao o kakvom se talentu radi i koliko ga Vitežani cijene.

Drugi dio koncerta “Duo Lagrimas” izveo je pjesme: E. Kapua: O sole mio, P. Markeš: Lagrimas mias , D. Verdi: Zdravica , F. Obradors: El Vito, A. Piazzola: Libertango i na samom kraju svjetski poznatu Rusku narodnu pjesmu Kaljinka.“Duo Lagrimas” u imenima Danijele Gazić (harmonika) koja je 1995. godine završila osnovne studije na Državnom konzervatorijumu u Kijevu sa prosječnom ocjenom 10, 1997. magistrirala na Nacionalnoj akademiji u Ukrajini, a 2006. godine nagrađena za najuspješniju ženu u gradu Istočno Sarajevo te Dejana Hršum (sopran) koja je diplomirala na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a tijekom studija je osvajala mnogobrojne nagrade, publici je posebno predstavila profesorica Gordana Mišković.

Na samom kraju koncerta, predsjednik HKD “Napredak” Vitez, Zoran Kupreškić i predsjednik Nadzornog odbora Anto Zirdum, gošćama su uručili prigodne darove i poželjeli mnogo sreće u daljnjem radu i kazali kako su im vrata Hrvatskog kulturnog drušva “Napredak” uvijek otvorena.