U Livanjskoj zajednici upriličena izložba „Umjetnost jedrenja kroz život“ Mate Croate

[adrotate group="1"]

Pozdravljajući nazočne goste predsjednik i svojevrsni zaštitni znak  Livanjske zajednice u Zagrebu Branko Miloža je napomenuo kako galerija u kojoj je izložba otvorena nosi ime znamenitog slikara iz Livna Gabrijela Jurkića, koji je inače i prvi akademski slikar Hrvat u BiH, te kako se ovom izložbom  nastavlja  cijela  tradicija.

Piše: Anto PRANJKIĆ

Livanjska zajednica je u petak,  23. listopada organizirala otvaranje izložbe vrsnog mladog likovnog umjetnika Mate Turića, u javnosti poznatijeg kao Mata Croata. Riječ je o mladom izuzetno perspektivnom umjetniku, koji, iako mlad, ima dosta uspješnih radova u oprostorenom reljefu.  Najviše radi u kamenu izrađujući rukopisno prepoznatljive skulpture u svom prorezanom stolu. Prepoznat je od stručnog žirija Pariškog Salona d Automne 2020. te dobitnik nagrade Artis on Globe za najboljeg mladog umjetnika u Hrvatskoj te niz drugih prestižnih nagrada u zemlji i svijetu. Izlagao je u Zagrebu, Gradecu, Vrbovcu, Dugom Selu, Sesvetama, Dubrovniku, Beču,… Mata Croata svoje skulpture najčešće izrađuje u obliku jedrenjaka, jer je jedrenjak „ Simbol ljepote, simbol slobode, simbol zajedništva te vjetar u leđa kroz plovidbu životu…“, a složit ćemo se u ovom trenutku to nam najviše i treba.

Pozdravljajući nazočne goste predsjednik i svojevrsni zaštitni znak  Livanjske zajednice u Zagrebu Branko Miloža je napomenuo kako galerija u kojoj je izložba otvorena nosi ime znamenitog slikara iz Livna Gabrijela Jurkića, koji je inače i prvi akademski slikar Hrvat u BiH, te kako se ovom izložbom  nastavlja  cijela  tradicija.

-Do sada je ovdje tvoreno 25 izložbi. Danas smo upriličili izložbu Mate Croate jednoga perspektivnog mladog kipara, koji je za nekoliko godina svojega rada napravio  opus od oko 1000 figura. Prepoznat je i  u međunarodnim krugovima te pozvan i na pariški salon, koji je zbog poznatih razloga odgođen. No, evo izložba je otvorena ovdje i time naš Mate izlazi iz anonimnosti. I ovo je jedna prekretnica u njegovu životu i na poseban način pokazuje njega koji je krenuo iz svoga dvorišta iz Vrbovca i došao do Parisa. Tko zna gdje mu je granica?, zapitao se predsjednik Miloloža te Mati Croati poželio mnogo sreće u životu i radu.

Nazočne je pozdravio i predsjednik Vlade Hercegbosanske Županije Ivan Jozić te gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, koji je izrazio zadovoljstvo što se nalazi u prostorijama najaktivnije zavičajne zajednice u Zagrebu. Poželio je mnogo uspjeha u radu Mati Croati i istakao važnost ovakvih susreta te izrazio nadu kako će Mata Croata jednog dana izrasti u stup moderne hrvatske arhitekture odnosno kiparstva.

Među brojnim gostima nalazili su se  brojni Livnjaci i prijatelji Livna u Zagrebu predvođeni predstavnicima Koordinacije hrvatskih društava prijateljstva i Društveno-kulturne platforme za Bosansku Posavinu.

Ugođaju su posebno doprinijeli glumac Robert Kurbaša u ulozi voditelja te prof. Tatjana Vorel s Glazbene akademije u Zagrebu i poznati pjevač Ivan Martić Ivica.