The Illyria Consort za završetak 44. Osorskih glazbenih večeri

Završni koncert ovogodišnjih 44. Osorskih glazbenih večeri održat će se u nedjelju, 18. kolovoza, u 21 sat. U crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije nastupit će ansambl The Illyria Consort, Bojan Čičić, violina solo i umjetnički ravnatelj, i Franjo Bilić, čembalo. 

Piše: Željko SAKIĆ

OSOR – Petnaesta ovoljetna večer rezervirana je za još jedno inozemno ime, koje pak predvodi naš Bojan Čičić, profesor barokne violine na londonskom Royal College of Music, koji je svojim izvrsnim i pomno pripremljenim izvedbama baroknoga repertoara osvojio svijet.

Ansambl The Illyria Consort osnovao je kako bi zajedno sa svojim glazbenim istomišljenicima istraživao zanimljive (i rjeđe izvođene) glazbe nastale na području Venecijanske Republike i Habsburške Monarhije tijekom 17. i 18. stoljeća.

Na njihovu premijernom nastupu u Osoru predstavit će program naslovljen Concerto Adriatico, koji – uz Vivaldijev Violinski koncert Il Carbonelli – sadrži djela trojice skladatelja vezanih uz hrvatske povijesne prostore: venecijanskog violinista i skladatelj Giuseppea Michelea Stratica, rođenoga u Zadru, Dubrovčanina Luke Sorkočevića te Ivana Mane Jarnovića, još jednog skladatelja-violinista, koji je kao aktivni glazbenik proputovao gotovo čitavu Europu, a prema nekim istraživanjima (iako ne jednoglasno prihvaćenima) smatra se da je bio hrvatskoga podrijetla.

Program: Giuseppe Michele Stratico, Antonio Vivaldi, Luka Sorkočević, Giovanni Giornovich.

Čembalo, flaute i gudači londonskog ansambla u Osoru će biti pojačani i domaćim snagama, među kojima treba istaknuti mladog Franju Bilića, dobitnika nagrade Ferdo Livadić.

Izvor/ Foto © Kerigma-Pia/osorfestival.eu/