Synergia 4 na Glazbenim večerima u sv. Donatu

Na 59. Glazbenim večerima u crkvi sv. Donata, u četvrtak, 8. kolovoza u 21 sat, nastupit će ansambl Synergia 4, u sastavu Edin Karamazov, gitara, Vesna Podrug Kossjanenko, klavir, Milan Milošević, klarinet, basetni klarinet, i Žarko Perišić, fagot. Program: F. Samandari, L. van Beethoven, A. Piazzolla, B. B. Milošević, F. Schubert. 

Piše: Željko SAKIĆ

ZADAR – Tako će u četvrtak u crkvi sv. Donata u 21 sat nastupiti Edin Karamazov – miljenik zadarske publike, jedan od najpoznatijih lutnjista današnjice, građanin svijeta rodom iz Zenice. Globalnu pozornost privukao je albumom “Songs From the Labyrinth” koji je snimio sa Stingom i koji je postao najprodavaniji album klasične glazbe ikad! Naravno, on se uvijek rado vraća gitari, svom prvom instrumentu.

Klaviristica Vesna Podrug Kossjanenko rođena je u Splitu. Studirala je i magistrirala klavir na Visokoj glazbenoj školi u Beču, gdje je također završila i studij komorne glazbe te pedagoški studij. Za vrijeme bečkih godina radila je kao stalna korepetitorica u Bečkoj državnoj operi, kao pedagoška suradnica na Univerzitetu za glazbu i scensku umjetnost, nastupala Orkestrom bečke državne opere… Od 2007. djeluje u Splitu gdje je prodekanica Glazbenog odjela na Umjetničkoj akademiji.

Stalnu jezgru projekta čini puhački dvojac: fagotist Žarko Perišić, rodom iz Splita, po završetku studija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu nastavlja usavršavanje u Salzburgu, na Visokoj školi za glazbu Mozarteum. Surađuje s brojnim orkestrima te komornim ansamblima diljem Europe i svijeta na mjestu solo fagotista (Izraelski radio orkestar, Izraelski komorni orkestar, Simfonijski orkestar Tel Aviva, Jeruzalemski simfonijski orkestar, Salzburška komorna filharmonija i dr.). Od 1997. godine predaje fagot na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu, surađuje s Vojvođanskim simfoničarima kao solo–fagotist, osniva duhački kvintet te održava brojne solističke i komorne koncerte. Od 2004. godine predaje fagot na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i djeluje kao solo fagotist Simfonijskog orkestra HRT-a.

Milan Milošević je srpsko-kanadski klarinetist. Djeluje kao solist, komorni i orkestralni glazbenik te radi profesor na kanadskom Vancouver Collegeu. Dobitnik je doktorske istraživačke stipendije, nagrade za akademski rad na Sveučilištu Britanske Kolumbije, kao i državnu nagradu za doktorske studije, dodjeljenu od agencije za umjetnost vlade Britanske Kolumbije za 2013-2014. Čest je kao gostujući predavač. Član je Američkog udruženja glazbenika i Međunarodnog udruženja klarinetista. Bio je član Beogradske filharmonije od 1990. do 1999. godine i umjetnički direktor puhača Beogradske filharmonije. Trenutno je na poziciji glazbenog ravnatelja Vancouver Collegea.

Izvor/ Foto © Kerigma-Pia/ www.donat-festival.com/hr/