Svetkovine Velike Gospe održavaju se diljem Hrvatske i iseljeništva

Na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, Veliku Gospu, u četvrtak 15. kolovoza, u svetištu Majke Božje od Kamenitih vrata, u župi sv. Marka na zagrebačkom Gornjem gradu, slavit će se misno slavlje s početkom u 7.30 sati. Prije misnog slavlja je molitva krunice.

Piše: Željko SAKIĆ

Središnje misno slavlje na blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza, u svetištu Gospe od Krasna, zaštitnice Gospićko-senjske biskupije, predslavi  riječki nadbiskup i metropolit Ivan Devčić u suslavlju s gospićko-senjskim biskupom Zdenkom Križićem, umirovljenim biskupom Milom Bogovićem, upraviteljem svetišta vlč. Stipom Zebom i brojnim svećenicima. Misa je u 11 sati a animira je združeni zbor pod vodstvom Ivana Prpića. Misu u 16 sati predslavi ovogodišnji biskupijski mladomisnik Josip Tomljanović.

Svetkovina Velike Gospe u četvrtak 15. kolovoza svečano se slavi u župi Uznesenja BDM u Pagu, u drevnom svetištu Gospe od Staroga Grada iz 14. st. Na svetkovinu, 15. kolovoza, svečano koncelebrirano slavlje u župnoj crkvi Uznesenja Marijina u Pagu u 19 sati predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Slavlje počinje procesijom s čudotvornim Gospinim kipom u svetištu Gospe od Staroga Grada u 18 sati, do zborne crkve Marijina Uznesenja u Pagu. Misno slavlje u paškoj župnoj crkvi u 10.30 sati predvodi don Gašpar Dodić, paški župnik i dekan. U 9 sati misu u crkvi Navještenja Marijina u samostanu kod paških benediktinki predvodi don Zbigniew Korcz, župni vikar u Pagu. Na Veliku Gospu 15. kolovoza u crkvi Majke Božje od Staroga Grada od 5 do 9 sati je prigoda za ispovijed. U 6 sati misu u tom svetištu predvodi župnik Dodić. Misno slavlje u 8 sati predvodi don Franko Markulić, župnik Luna.

Svetkovina Velike Gospe proslavit će se 15. kolovoza u nacionalnom marijanskom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici. Središnje misno slavlje u 11 sati u crkvi na otvorenom predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Jutarnje mise su u 6 sati u bazilici te u 7.30 i 9 sati u kapeli Sv. Petra. U 8.30 sati je križni put na Kalvariji. U 14 sati je euharistijsko klanjanje u Bazilici. Popodne su mise u 16 sati u kapeli Sv. Petra, u 18 sati u crkvi na otvorenom i u 20 sati u bazilici.

Župa sv. Mihovila u Prološcu proslavlja svetkovinu svoje nebeske zaštitnice Velike Gospe u četvrtak 15. kolovoza. Središnje euharistijsko slavlje s procesijom u Zelenoj katedrali, s početkom u 10.30 sati, predvodi banjolučki pomoćni biskup Marko Semren. Zavjetnu misu u 5.30 sati u crkvi na Opačcu predvodi fra Zoran Kutleša. Jutarnje mise u Gospinoj crkvi su u: 5, 6, 7, 8 i 9 sati. U 7.30 sati je jutarnja misa u župnoj crkvi Sv. Mihovila. U 19 sati je večernja misa u Gospinoj crkvi.

Svetkovina Velike Gospe u četvrtak 15. kolovoza svečano se slavi u župi Uznesenja BDM u Škabrnji. Koncelebrirano misno slavlje u župnoj crkvi Marijina uznesenja u 11 sati, potom i procesiju kroz mjesto s Gospinim kipom, predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Gospin kip koji je puk častio u Škabrnji srbijanski agresor u Domovinskom ratu obeščastio je odrezavši sjekirom glave na kipu Marije i Djeteta Isusa, a 1992. g. srušena je i škabrnjska župna crkva Marijina uznesenja. Novoizgrađena župna crkva posvećena je 2004. g.

Za svetkovinu Velike Gospe u svetištu Majke Milosrđa – Majke Ivanićke 15. kolovoza, jutarnje mise u svetištu su u 6.30, 7.30 i 9 sati.U 11 sati je svečana procesija s likom Majke Milosrđa Kloštrom i svečana hodočasnička misa koje predvodi umirovljeni porečki i pulski biskup Ivan Milovan. U 15 sati je Euharistijsko klanjanje, u 16 sati misa. U 18 sati procesiju i večernju misu predvodi biskup Milovan. Prilika za ispovijed bit će cijeli dan. Nakon večernje mise održat će se koncert duhovne glazbe.

U svetištu Majke naših stradanja u Gori kraj Petrinje sisački biskup Vlado Košić predvodit će na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, u četvrtak 15. kolovoza, svečano misno slavlje s početkom u 11 sati. Prije mise održat će se pobožnost križnoga puta s početkom u 10 sati, slijedi blagoslov kipa Majke Božje i svečana procesija. Misu zahvalnicu u 18 sati predvodi rektor svetišta Majke naših stradanja preč. Paško Glasnović.

Uznesenje BDM patron je župe Brinje. Misu na samu svetkovinu 15. kolovoza u 18 sati predvodi gospićko-senjski biskup Zdenko Križić u suslavlju mjesnog župnika Peje Ivkića.

Na samu svetkovinu Velike Gospe, 15. kolovoza, misna slavlja na rasporedu su u 6, 7, 8, 9, 10, 11.30 i 18.30 sati. Hodočasničku misu u 10 sati predvodi provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Ilija Vrdoljak, a svečano euharistijsko slavlje s procesijom u 18.30 sati riječki nadbiskup Ivan Devčić.

Uznesenje BDM patron je istoimene župe i starog biskupskog središta Senja. Misu u 19 sati na svetkovinu Velike Gospe, u četvrtak 15. kolovoza, predslavi umirovljeni gospićko-senjski biskup Mile Bogović u suslavlju senjskog župnika dr. Richarda Pavlića i svećenika Senjskoga dekanata.

Na svetkovinu Velike Gospe u četvrtak 15. kolovoza u župi Slivno Ravno – Vlaka u 5 sati kreće tradicionalna procesija ispred crkve Sv. Stjepana u Slivnu do crkve Uznesenja BDM na Smrdan Gradu gdje će dvije mise predvoditi župnik don Mario Mihanović: u 6 sati za hodočasnike i središnju misu u 10 sati.

U župi Uznesenja BDM u Brodskom Vinogorju kod Slavonskog Broda, na samu svetkovinu Velike Gospe u četvrtak 15. kolovoza misna slavlja su: u 6, u 8, u 10.30 u 17 i u 19 sati. Središnja proslava srebrnog jubileja 25 godina djelovanje župe je pod misnim slavljem u 10.30 sati koje će predvoditi mons. Ivan Ćurić, pomoćni biskup đakovačko-osječki.

Na svetkovinu Velike Gospe 15. kolovoza u svetištu Majke Božje Remetske u Zagrebu svečanu euharistiju u 18 sati predvodit će zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski. Mise u svetištu slavit će se i u 6, 7.30, 9, 10.30 i 16 sati.

U Župi Uznesenja BDM u Molvama na svetkovinu Uznesenja BDM, Veliku Gospu, 15. kolovoza mise su u 7, 9, 10, 11, 16 i 20 sati. Misu u 9 sati kod zavjetne kapelice Majke Božje Molvarske, predslavi o. Josip Blažević, provincijalni ministar Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca. Prije mise u 10 sati bit će svečana procesija s čudotvornim kipom Majke Božje uz pratnju limene glazbe iz Virja. Svečanu misu u 11 sati predslavi mons. Petar Palić, hvarski biskup i generalni tajnik HBK. U 16 sati blagoslov djece i roditelja, a u 20 sati misa zahvale za primljene milosti.

Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije svečano se proslavlja u dubrovačkoj katedrali jer je Gospa Velika njezin titular. Svečano koncelebrirano euharistijsko slavlje u 19 sati predvodit će dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, a nakon mise slijedi procesija sa slikom Gospe od Porata. Na Veliku Gospu mise u katedrali bit će u: 6, 7, 8, 9, 10 i 11.30 sati. Nakon mise u 10 sati bit će koncert katedralnog zbora.

Jutarnju misu u 7 sati u svetištu Gospe od Čudesa u Oštarijama predslavi župnik Josipdola vlč. Petar Šporčić. Misu u 9 sati predslavi rektor katedrale sv. Vida u Rijeci mons. mr. Matija Matičić koji će blagosloviti novi vitraj sv. Benedikta, zaštitnika Europe. Glavnu hodočasničku misu u 11 sati predslavi ovogodišnji mladomisnik Gospićko-senjske biskupije i župni vikar župe sv. Križa iz Ogulina vlč. Josip Tomljanović. Večernju misu u 18 sati predslavi rektor bogoslovskog sjemeništa vlč. mr. Mario Gerić.

U katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava u Zagrebu na svetkovinu Velike Gospe 15. kolovoza slavit će se mise u 7, 8, 9, 10, 11.30 i 19 sati. Svečano misno slavlje u 10 sati predvodit će zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško.

Na blagdan Velike Gospe, u četvrtak 15. kolovoza, u crkvi Uznesenja BDM na Oblićevcu svečanu misu u 10 sati predvodi umirovljeni svećenik fra Mario Jurišić. Nakon mise je blagoslov nabožnih predmeta.

Svetkovina Uznesenja BDM – Velika Gospa proslavlja se u četvrtak 15. kolovoza u župi i svetištu Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu. Misna slavlja su u 6.30 u 8.30, u 10.30 i u 18.30 sati. Pod svečanom misom s ophodom u 10.30 sati, koju će predvoditi fra Danijel Rajić, župnik u Dobrinju – Sarajevo, svoje prve redovničke zavjete položit će s. Marija Pija Jurić, uršulinka.

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije – Katuni Kreševo proslavlja svetkovinu svoje nebeske zaštitnice Velike Gospe u četvrtak 15. kolovoza. Središnje euharistijsko slavlje s procesijom u 10.30 sati predvodi fra Miroslav Bustruc. Poslijepodnevna sveta misa je u 19 sati.

Župa Uznesenja BDM (Dusina – Veliki Prolog) proslavlja svetkovinu svoje nebeske zaštitnice Velike Gospe u četvrtak 15. kolovoza. Središnje euharistijsko slavlje s procesijom u 10.30 sati predvodi vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj mons. Jure Bogdan. Svete mise su i u: 6, 7, 8, 9 i 18 sati.

Na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije – Velike Gospe, u četvrtak 15. kolovoza u Voćin hodočaste obitelji s brojnom djecom. Središnje euharistijsko slavlje u 11 sati predvodit će požeški biskup Antun Škvorčević. Nakon mise i kratkog odmora uslijedit će u prostorima obližnjeg Hrvatskog doma u Voćinu prigodni program za obitelji u organizaciji biskupijskog Centra „Pro vita et familia“.

Na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo, u četvrtak 15. kolovoza mons. Josip Mrzljak, apostolski administrator Varaždinske biskupije, predvodit će svečano euharistijsko slavlje u 11 sati u župnoj crkvi Uznesenja BDM u varaždinskom prigradskom naselju Biškupec.

U četvrtak 15. kolovoza generalni vikar Gospićko-senjske biskupije mons. mr. Marinko Miličević predslavi u župi Zavalje kod Bihaća (jedinoj župi Gospićko-senjske biskupije u susjednoj BiH) misu na blagdan Velike Gospe. Mise su u 11 i 17 sati a suslavit će mjesni župnik Dino Rupčić.

Središnju misu na svetkovinu Uznesenja BDM – Velike Gospe koja je i nebeska zaštitnica župe Cetingrad 15. kolovoza u 12 sati slavi župnik Korenice mons. Mile Čančar u koncelebraciji mjesnog župnika Stanka Smiljanića, umirovljenog svećenika mons. Marijana Ožure, slunjskog dekana mons. Mile Pecića i svećenika Slunjskog dekanata.

Središnju misu na svetkovinu Uznesenja BDM – Veliku Gospu koje je nebeska zaštitnica župe Klanac Aleksinica u Gospićkom dekanatu u 17 sati predvodi svećenik Krčke biskupije vlč. Zvonimir Badurina Dudić u koncelebraciji mjesnog župnika Ivice Miloša.

Svetkovina Velike Gospe u svetištu Gospe od Pojišana u Splitu mise u svetištu pred čudotvornom zavjetnom slikom Gospe od Pojišana su kroz jutro u: 6, 7, 8, 9, 10 i 11 sati. Nakon mise u 10 sati, čudotvorna Gospina slika se prenosi iz svetišta u Katedralu gdje će se slaviti misa u 11 sati, a slika ostaje izložena u katedrali na štovanje do 18 sati. Središnja proslava svetkovine Velike Gospe započinje navečer zavjetnom procesijom. Svečana procesija sa slikom Gospe od Pojišana kreće u 18 sati od splitske katedrale ulicama Hrvojevom, Kralja Zvonimira, Pojišanskom do svetišta Gospe od Pojišana, gdje se na otvorenom ispred Svetišta u 19 sati nastavlja središnje euharistijsko slavlje svetkovine koje će predvoditi mons. Marin Barišić, nadbiskup i metropolit splitsko-makarski uz koncelebraciju svećenika iz Splita.

Župa Gospe od Zdravlja – Dobri proslavlja svetkovinu Velike Gospe 15. kolovoza. Jutarnje mise su u: 7, 8 i 10 sati. U 19.30 sati je Gospina krunica, a u 20 sati večernja misa.

U Bibinjama je svečano na svetkovinu Velike Gospe, jer je nova župna crkva posvećena Uznesenju BDM. Misu u četvrtak 15. kolovoza u 8 i u 10.30 sati predvodi bibinjski župnik Zdenko Milić. Svečano misno slavlje u 18.30 sati, potom i procesiju s Gospinim kipom predvodi don Josip Pende iz Rijeke.

U godini kada župa Uznesenja BDM u zagrebačkom Stenjevcu obilježava 685. obljetnicu na svetkovinu Velike Gospe, mise su u 6, 7.30, 9, 11 i 18 sati. Svečano misno slavlje u 11 sati predvodit će župnik u Šestinama preč. Robert Šreter, dok će svečano misno slavlje u 18 sati predvodit don Mihovil Kurkut, SDB. Na obje mise KUD Stenjevec nosit će kip Gospe Stenjevečke u procesiji od crkve do vanjskog oltara u Gospinu parku.

U Prnjavoru, filijali župe Preslavnog Imena Marijina u Svilaju, misa na svetkovinu Velike Gospe 15. kolovoza je u 11 sati.

 
Blagdan Velike Gospe u Koraću u Bosanskoj Posavini  u četvrtak 15. kolovoza, svečanu zavjetnu misu s početkom u 11 sati predvodi sin toga kraja župnik župe sv. Križa u Rijeci Kristijan Zeba.

U svetištu Gospe od Utočišta u Aljmašu na svetkovinu Velike Gospe u četvrtak 15. kolovoza mise su 6, 8, 10, 12, 16 i 18 sati. Misu u 6 sati predvodi fra Ivan Matić. Misu u 8 sati slavi vlč. Matej Glavica. Svečanu misu u 10 sati predvodi đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić. Misu u 12 sati za stradalnike domovinskog rata predvodi nadbiskupijski povjerenik za pastoral branitelja dr. Stanislav Šota. Na misi u 16 sati koncelebriraju svećenici ispovjednici. Misa u 18 sati je za mlade bračne parove i njihovu djecu. Predvodi ju umirovljeni đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić. Na kraju mise bit će blagoslov male djece.

Proslava svetkovine Velike Gospe u svetištu Gospe Lurdske u Prkovcima u četvrtak 15. kolovoza, misna slavlja su u 6, 9 i u 11 sati (predvodi vlč. Vedran Bilić, misionar iz Perua). Mogućnost za ispovijed je od 5.30 do 11 sati. Pola sata prije svake svete mise prigodna je marijanska pobožnost.

Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije svečano se proslavlja u dubrovačkoj katedrali jer je Gospa Velika njezin titular. Svečano koncelebrirano euharistijsko slavlje 15. kolovoza u 19 sati predvodit će dubrovački biskup Mate Uzinić, a nakon mise slijedi procesija sa slikom Gospe od Porata. Na Veliku Gospu mise u katedrali bit će u 6, 7, 8, 9, 10 i 11.30 sati. Nakon mise u 10 sati bit će koncert katedralnog zbora.

Na samu svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije u četvrtak 15. kolovoza u Tuhlju su mise u 7.30 i 9 sati. Centralna proslava započinje u 10.15 sati pobožnošću križnog puta na župnoj Kalvariji, zatim kreće procesija s tronom Majke Božje Tuheljske kroz centar mjesta, a koncelebriranu misu na otvorenom u 11 sati predvodi vlč. Josip Čulig, župnik u Velikom Trgovišću.

Svetište Gospe Sinjske proslavlja svetkovinu svoje nebeske zaštitnice Velike Gospe u četvrtak 15. kolovoza. Središnje euharistijsko slavlje s procesijom na Trgu dr. Franje Tuđmana u 9.30 sati predvodi splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić. U 18 sati misu na Trgu dr. Franje Tuđmana predvodi provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše. U 7 sati je misa na Gradu, a predvodi je fra Domagoj Runje. Svete mise u crkvi Gospe Sinjske su u: 4, 5, 6, 7, 8, 14, 15 i 16 sati.

Svetkovina Uznesenja Marijina svečano se slavi u župi Velike Gospe u Postranju. Središnje svečano misno slavlje na svetkovinu 15. kolovoza u 10 sati predvodit će mladomisnik don Josip Mudri.Toga dana mise u župnoj crkvi bit će još u 7 sati i navečer u 19. sati.

Župa Gospe u Siti proslavlja svetkovinu svoje nebeske zaštitnice u četvrtak 15. kolovoza. Središnje euharistijsko slavlje s procesijom započinje u 10.30 sati. Jutarnja misa je u 8 sati, a večernja misa je u 20 sati.

U svetištu Majke dobre nade na Šumanovcima u župi Gunja na svetkovinu Uznesenja Marijina 15. kolovoza u tome najstarijem marijanskom svetištu na području Vukovarsko-srijemske županije mise će se slaviti u 6, 7.30, 9, svečana u 10.30 sati te u 17.30 sati.

Svetkovine Velike Gospe u župi Uznesenja BDM u Rijeci u četvrtak 15. kolovoza, misu u 8 sati predvodi župnik mons. Sanjin Francetić, u 10 sati mons. Nikola Uravić i u 19 sati vlč. Lovro Perić.

U svetištu Gospe Vrpoljačke u Vrpolju na svetkovinu Velike Gospe 15. kolovoza jutarnje mise slavit će se u 6, 7 i 8 sati; svečano misno slavlje s procesijom u kojoj će se nositi Gospina slika u 10.30 sati predvodit će šibenski biskup Tomislav Rogić, a večernju misu u 19 sati slavit će fra Ivan Bradarić, OFMConv.

Svetkovina Velike Gospe u Svetištu Majke Božje Goričke kod Baške na otoku Krku
na samu svetkovinu mise su u 10 i 19 sati. U 18.30 je sv. krunica. Prije misa je ispovijed, a nakon blagoslov vozača i vozila.

Izvor/ Foto © Kerigma-Pia/hkm